UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новим очільником МЗС може стати ексзаступник Єрмака – ЗМІ

На свою нинішню посаду він потрапив пів року тому.

Голова МЗС Дмитро Кулеба та його перший заступник Андрій Сибіга

Голова МЗС Дмитро Кулеба та його перший заступник Андрій Сибіга

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба може залишитися без посади після голосування за його звільнення у Верховній Раді на цьому тижні.

Про це пише Liga.net із посиланням на три джерела серед керівництва фракції «Слуга народу».

Читайте також: Зеленський прокоментував кадрові зміни в уряді і окреслив п’ять нових завдань

За інформацією співрозмовників видання, наступником Кулеби найімовірніше стане Андрій Сибіга, який нині працює першим заступником міністра. У відомство він потрапив, коли залишив посаду заступника очільника Офісу президента України Андрія Єрмака.

Водночас представники «слуг» не назвали причину імовірного звільнення Кулеби, а також не уточнили його майбутню зайнятість.

«Кулеба – дипломат і посол. Без роботи він не буде», – сказали джерела журналістів.

Читайте також: Зеленський звільнив Ростислава Шурму

Увечері 3 вересня голова фракції «Слуга народу» у парламенті Давид Арахамія заявив, що більше половини штату Кабінету міністрів зазнає змін.

«Завтра нас чекає день звільнень, а післязавтра день призначень. Остаточний перелік визначиться на засіданні фракції 4 вересня», – написав він у своєму Telegram-каналі.

Читайте також: Кудрицький прокоментував свою відставку з посади глави "Укренерго"

Дмитро Кулеба став головою МЗС у березні 2020 року. До цього у 2013 році він обіймав посаду радника віцепрем'єра Костянтина Грищенка з гуманітарних питань. У тому ж 2013-му звільнився з держслужби та став керівником Фонду культурної дипломатії UART.

До Міністерства закордонних справ Кулеба повернувся у 2014 році, на запрошення Павла Клімкіна, який на той момент очолював дипломатичне відомство. Тоді він став послом із особливих доручень із питань стратегічних комунікацій.

Крім того, він займався створенням стратегічних комунікацій МЗС, а також впроваджував у роботу дипвідомства сучасні технології. Ще однією сферою діяльності Кулеби було формування публічної дипломатії України.

У 2016 році тодішній президент Петро Порошенко призначив Кулебу постійним представником України при Раді Європи.

У серпні 2019-го, коли Верховна Рада IX скликання затвердила новий склад Кабміну, Кулеба обіймав посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Андрій Сибіга свою трудову діяльність розпочав у 1997 році на посадах аташе, а згодом секретаря МЗС. У 2008 році призначений радником-посланником посольства в Республіці Польща, а у 2016 році – послом у Туреччині. В Офісі президента він працював з травня 2021-го по квітень 2024 року.

Офіс президента

Нагадаємо, учора заяви на відставку написали міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін, міністр юстиції Денис Малюська, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, а також віцепремʼєр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.