UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новим очільником Мінкульту став дипломат

Верховна Рада призначила Миколу Точицького міністром культури та стратегічних комунікацій. Таке рішення підтримали 252 депутати, повідомив депута Ярослав Железняк.

Депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко назвала призначення Точицького «найбільш дивним».

«Микола Точицький – кадровий дипломат, посол, учасник переговорної групи. Його кидають на абсолютно новий для нього напрямок. Навіщо?», - зазначила депутатка та додала, що «ЄС» утрималася від голосування за це призначення.

Читайте також: МЗС України очолив колишній зам Єрмака Андрій Сибіга

Микола Точицький – дипломат, який почав свою кар’єру у 1993 році з посади аташе, а згодом – секретаря Міністерства закордонних справ.  У 2001-му його призначили радником постійного представництва України при Раді Європи, у 2005-му – генконсулом у Сан-Франциско. 

Протягом 2010-2016 років він був постійним представником України при Раді Європи, потім до 2021-го – послом у Бельгії та представником України при ЄС та Європейському Співтоваристві з атомної енергії за сумісництвом. 

У вересні 2021 року Точицького призначили заступником міністра закордонних справ. А 15 квітня 2024 року він став заступником глави офісу президента України.

У квітні 2022 року Микола Точицький як заступник міністра закордонних справ був включений до складу делегації, яка мала працювати на переговорах із Росією над проєктом договору про гарантії безпеки для України після раунду переговорів у Стамбулі.

Читайте також: Рада розглянула відставку шести посадовців. З них прийшли на засідання лише двоє

Нагадаємо, у липні 2023 року Верховна Рада звільнила Олександра Ткаченка з посади голови Мінкульту. Таке рішення підтримав 321 народний депутат.