UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецькі, українські та шведські військові виконають над Росією спостережний політ

При цьому літак не оснащений озброєнням, а встановлена на ньому апаратура спостереження пройшла міжнародний огляд.

Над територією Росії українські військові виконають спостережний політ у складі місії Швеції та Німеччини з 22 по 26 червня, повідомляє начальник російського Центру по зменшенню ядерної небезпеки Сергій Рижков.

"З 22 по 26 червня в рамках реалізації міжнародного Договору з відкритого неба спільна місія Швеції, Німеччини та України виконає спостережний політ над територією Російської Федерації на шведському літаку спостереження СААБ-340Б", - йдеться в повідомленні.

Літак не оснащений озброєнням, а встановлена на ньому апаратура спостереження пройшла міжнародний огляд, в якому взяли участь також російські фахівці - це виключає використання технічних засобів, не передбачених договором.

Договір з відкритого неба був підписаний в 1992 році і став одним із заходів по зміцненню довіри в Європі після Холодної війни. Він діє з 2002 року і дозволяє країнам-учасницям відкрито збирати інформацію про збройні силах та заходах один одного. У договір входять більшість країн НАТО, Росія, Білорусь, Україна, Грузія, Боснія і Герцеговина та нейтральні Швеція і Фінляндія. Як правило, польоти Росії і країн НАТО проводяться на взаємній основі.

У березні минулого року російська сторона висунула українській стороні умови, які фактично не дозволяють здійснити спостережний політ над територією Російської Федерації.