UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина знову знайшла причину не передавати Україні важке озброєння

Цього разу відсутність поставок зенітних установок Gepard німці пояснили непорозумінням між урядами.

Німеччина вкотре зриває та затягує процес передачі Україні обіцяного Берліном важкого озброєння. Начебто причиною стало якесь непорозуміння між українським урядом та владою ФРН. На невизначений термін затягується передача Україні зенітних самохідних установок Gepard. Про це повідомляє Welt із посиланням на співрозмовника в урядових колах офіційного Києва.

За інформацією видання, міністр оборони ФРН Крістіна Ламбрехт не сказала українській владі, що нашій країні доведеться самостійно замовляти Gepard у збройової компанії Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Українському уряду заявили, що постачати зенітні самохідні установки буде безпосередньо німецький уряд.

І вже через день після оголошення про те, що ФРН передає важке озброєння, міністр виступила із заявою, що йдеться про «контракт між Україною та компанією», а федеральний уряд лише дає на це дозвіл. Станом на 6 травня точної дати, коли Києву нададуть Gepard, не було, пише Welt із посиланням на відповідь німецького Міноборони.

KMW також по-своєму трактувала домовленості між Німеччиною та Україною: там розповіли, що установки мають бути відремонтовані. Компанія пояснила в коментарі NYT, що цей процес поки не розпочався, оскільки KMW чекала на підтвердження постачання з боку німецького уряду.

Читайте також: Німеччина наполягає на повному членстві України в ЄС

Раніше повідомлялося, що після надання Україні кредиту у розмірі 150 мільйонів євро Німеччина у прискореному порядку готує ще один аналогічний кредит.