UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина в боргу перед Україною за визволення Криму – посол

Український посол в Німеччині закликає до міжнародної процедури повернення окупованого півострова Україні.

Рівно сім років тому Путін почав військову окупацію українського півострова Крим і безпідставно приєднав його до Росії. Це було найсерйознішим порушенням міжнародного права в Європі з часів закінчення Другої світової війни. Український посол в Німеччині Андрій Мельник заявив, що ФРН має "моральний обов'язок" перед Україною в припиненні російської анексії Криму, пише Berliner Zeitung.

Німеччина не визнала Крим російським і разом з країнами ЄС, США та іншими демократичними державами ввела кримські санкції проти Російської Федерації.

"Моральний борг Федеративної Республіки покласти край незаконній окупації Криму слід перш за все з постійною історичною відповідальністю Німеччини перед Україною за нацистську тиранію з більш ніж 8 мільйонами українських жертв війни", - сказав Мельник.

Посол каже, що Кримський півострів мав трагічну роль в цій складній колоніальній історії, оскільки Німеччина двічі окупувала Крим військовими засобами за останнє сторіччя. Він також додав, що в ході німецької окупаційної кампанії були вбиті сотні тисяч мирних жителів, в тому числі 38 тисяч кримських євреїв.

"Нацистська тиранія залишила кривавий спадок в Криму. Ці забуті звірства ще потрібно опрацювати", - резюмував посол.

Німеччина та її союзники мають велику кількість політичних та економічних інструментів, які можна і потрібно використовувати, щоб змусити Росію відмовитися від анексії Криму і зупинити її агресивну поведінку. Тому саме зараз, впевнений посол, необхідно об'єднатися з новим американським урядом для протистояння Кремлю.

Читайте також: Окупанти в Криму скасували карантинні обмеження заради річниці незаконної анексії Росією

Українське населення регулярно нагадує громадськості, чий Крим. Так, у вівторок, 16 березня, в столиці біля місць проживання та роботи російських дипломатів з'явилися плакати, на яких росіяни визнають Крим українським.

16 лютого 2021 року Верховна Рада України проголосувала за звернення до міжнародної спільноти про засудження окупації Криму, порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях і про звільнення політичних в'язнів - громадян України.

У серпні минулого року Міністерство закордонних справ України повідомило про підготовку нового міжнародного майданчика по деокупації Криму, який міг б стати аналогом нормандського формату по Донбасу.

Саміт Кримської платформи заплановано на травень 2021 року. Він повинен відбутися в Києві. Серед завдань платформи також буде протидія загрозам РФ в Чорному та Азовському морях.

Про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великобританії, Туреччини та інших країн. Глава МЗС Дмитро Кулеба запросив і Росію приєднатися до Кримської платформи. Він заявив, що на порядок денний буде винесено тільки одне питання - як РФ буде йти з півострова.

За словами прессекретарки Міністерства закордонних справ Російської Федерації Марії Захарової такі дії України, і зокрема створення Кримської платформи, нібито, не можуть сприйматися інакше, як "загроза агресії проти двох суб'єктів Російської Федерації".