UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Незворотній" шлях України до НАТО супроводжується невизначеністю — WSJ

Членство України в НАТО може залежати від того, хто буде в Білому домі наступного року, а також від вирішення розбіжностей всередині Альянсу.

Заява НАТО цього тижня про те, що Україна перебуває на "незворотному шляху" до вступу в Альянс, пропонує Києву рішучий жест підтримки Заходу, але членство може бути легко заблоковане, якщо Дональд Трамп повернеться до Білого дому наступного року.

У комюніке, оприлюдненому в рамках саміту Організації Північноатлантичного договору у Вашингтоні, йдеться про розбіжності всередині Альянсу щодо нагальності прийняття України. І це може стати серйозною проблемою, якщо Трамп переможе на виборах у листопаді й змусить Україну піти на компроміс щодо мирного врегулювання з Росією, яке він пообіцяв досягти до дня інавгурації, зазначають редактори газети The Wall Street Journal.

"Не існує такого поняття, як незворотність, і обіцянки НАТО не гарантують майбутнього фінансування. Але схоже, що адміністрація Байдена набагато серйозніше ставиться до цього питання, ніж рік тому, коли вона займала оборонну позицію і не хотіла навіть думати про членство України в НАТО", — сказав Деніел Фрід, колишній високопосадовець Державного департаменту США з питань Європи.

Читайте також: Коли буде запрошення до Альянсу, довгострокова співпраця, посилення оборонного сектору: Заява Ради Україна-НАТО

Ще у 2008 році НАТО запевняло Україну, що вона стане членом Альянсу. А зараз деякі країни-члени кажуть, що будь-які кроки, спрямовані на вступ України до НАТО, мають відбуватися після завершення війни з Росією та посилення боротьби з корупцією.

У рамках зусиль, які деякі представники Альянсу назвали "перевіркою на міцність проти Трампа", НАТО підтвердило, що перебере на себе відповідальність від США за координацію підготовки українських військ і постачання військової техніки та матеріально-технічного забезпечення до Києва. Альянс також відрядить до Києва високопоставленого цивільного чиновника НАТО для сприяння тіснішій співпраці.

"Проте НАТО мало що може зробити для того, щоб змусити майбутнього американського президента дотримуватись своїх зобов'язань. Трамп критикував обіцянки привести Україну до Альянсу, а деякі з його колишніх помічників говорили про можливість відмовитися від допомоги Києву, щоб змусити його погодитися на дипломатичний компроміс з Москвою", —  пишуть редактори.

Читайте також: На саміті НАТО у Вашингтоні підписали “Український договір”

Деякі європейські лідери привітали формулювання комюніке про незворотність членства України в НАТО як логічний наступний крок, визнаючи при цьому ризик того, що нова адміністрація США або інша країна НАТО може заблокувати цей шлях.

"Ми повинні знову пам'ятати, що завжди в НАТО і Європейському Союзі існує можливість або ризик того, що одна країна накладе вето на щось, — заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен в інтерв'ю The Wall Street Journal.

Раніше Atlantic Council написав про п'ять причин чому Україну слід запросити до НАТО. Насамперед запрошення Києва до вступу в Альянс стало б потужним сигналом для РФ. Більше про підсумки Вашингтонського саміту НАТО розповів Володимир Кравченко в статті "НАТО досі побоюється Путіна. Та є й добрі новини для України".