UA / RU
Підтримати ZN.ua

Необхідно розглянути варіант спільної місії ООН та ОБСЄ в Донбасі – Лукашенко

Лукашенко знову заявив, що Білорусь готова взяти на себе відповідальність за підтримання миру в Донбасі.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі Основної групи Мюнхенської безпекової конференції запропонував розмістити в Україні спільну миротворчу місію ООН і ОБСЄ. За його словами, місія може складатися з військовослужбовців, поліцейських та цивільних тих країн, які робили свій внесок у вирішення конфлікту в Донбасі.

"Необхідно вести подальший пошук взаємоприйнятного рішення щодо розміщення в Донбасі миротворців. Можливо, розглянути варіант розміщення спільної місії ООН і ОБСЄ в Україні", - заявив Лукашенко.

Він зазначив, що слід забезпечити принцип поетапності у розгортанні цієї місії і запропонував розмістити в Мінську технічний пункт Тристоронньої контактної групи (ТКГ) по Україні.

Лукашенко також підкреслив, що Білорусь готова взяти на себе відповідальність за підтримання миру в Донбасі, здійснювати контроль на російсько-українському кордоні і сприяти проведенню там виборів, виходячи з того, що "ці регіони є невід'ємною частиною України".

Глава Білорусі також додав, що для реалізації пропозицій потрібно обговорювати їх за столом переговорів за участю США. "Давайте будемо чесними: якщо нам не вдасться залучити за цей стіл США, навряд чи ми досягнемо мети", - сказав Лукашенко.

Він вважає, що поки із завданням припинити конфлікт в Донбасі ніхто не може впоратися. "Потрібно продовжити роботу з посилення можливостей Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та Тристоронньої контактної групи", – заявив Лукашенко.

Раніше спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер повідомив про підтримку Сполученими Штатами перспективи розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, своєю чергою, категорично не хоче пускати миротворців на схід від лінії розмежування, до окупованої ділянки російсько-українського кордону, через яку постачає бойовикам зброю, паливо, найманців і кадрових військових.

Детальніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".