UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ненадання Україні кандидатства на членство в ЄС буде ознакою непослідовності Європи — Кулеба

Глава МЗС відповів на побоюванні міністра економіки Німеччини щодо "марних обіцянок".

Відмова Україні в отриманні статусу  кандидата на членство в Європейському союзі продемонструє непослідовність європейських поолітиків, заявив під час візиту до Німеччини міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Надання Україна статусу кандидата на членство в ЄС – це тест, який або продемонструє, що всі ці слова про захоплення Україною були лише словами, і насправді ніхто нас ніде не чекає і не готовий переводити красиві і правильні слова в дії. Або буде підтвердженням того, що якщо Європа щось говорить, вона саме це і має на увазі», - сказав міністр на спільному брифінгу з міністром економіки Німеччини Робертом Габеком.

«Ненадання Україні кандидатства на членство в ЄС буде вбивством надій, яка є в українського народу. У політиків немає зараз жодних аргументів, щоб відмовити Україні. І той, хто наважиться це зробити, на жаль продемонструє непослідовність європейських політиків», - підкреслив Кулеба.

Він зазначив, що в жодному разі не йдеться про вступ України в ЄС без проходження відповідного шляху, і Україна не намагається перестрибнути через чиюсь голову.

«Це не аргумент, я його чув від багатьох тут в Берліні. Але я хочу заявити, що надання Україні статусу кандидата на членство – це долучення до західних Балкан, які вже перебувають у процесі, а не перестрибування через них», - додав Кулеба.

При цьому глава МЗС зазначив, що жоден німецький  чи європейський політик не може делегувати це рішення наступним поколінням чи парламентам, це треба вирішувати тут та зараз.

Заяві Кулеби передували слова міністра економіки ФРН Габека, який застеріг від хибних обіцянок Україні.

«Європейський союз багатократно обіцяв і не виконав обіцянки, Ми очікуємо, що Україна виконає всі умови, але не розумійте це як алібі, цей шлях має бути пройдено повністю. Як закінчиться війна ми не знаємо. Можливі різні сценарії. І багато буде залежати від того, коли саме війна закінчиться, закінчиться перемогою. І нам треба визначитись, коли ми цього досягнемо», - сказав німецький урядовець.

Європейська комісія планує до кінця червня представити доповідь про готовність Молдови, України та Грузії до вступу в Європейський Союз, про це заявив голова Європейської ради Шарль Мішель під час візиту до Кишинева.

Чи надасть у червні Євросоюз статус кандидата Україні? Які країни виступають проти цього? Яким чином Євросоюз допоможе з відбудовою країни та підтримкою українських підприємців? Відповіді на ці та інші запитання читайте в інтерв’ю ZN.UA віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної "Рішення про надання Україні статусу кандидата — найкраща інвестиція ЄС у стабільність регіону".