UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Не змогли зійтися посередині»: Рєзніков назвав причину зупинки переговорів про миротворців в зоні ООС

Віце-прем'єр назвав переваги миротворчої місії ООН перед моніторингової місією ОБСЄ.

За словами віце-прем'єра - міністра з питань реінтеграції тимчасово оккупіованних територій Олексія Резнікова, питання введення миротворців ООН e Донбас не знято з порядку денного, але фактично поставлено на паузу.

«Мені здається, що його відкладено, тому що його обговорювали свого часу, в тому числі наші дипломати і на рівні Ради Безпеки ООН... Мені здається, що це ще "на столі", - розповів Резніков в ефірі телеканалу «Прямий» ввечері в понеділок, 20 вересня.

Віце-прем'єр нагадав про те, що велися дискусії про функції  миротворців, а також про території, на якій би діяв їх мандат: Україна наполягала щоб місія працювала на всій території Донбасу, росіяни - не хотіли пропускати миротворців через лінію розмежування.

«Був спір двох позицій. Звичайно, українська сторона намагалася максимально отримати, російська - мінімально, і десь посередині теоретично могли зійтися. Але щось не допомогло", - констатував Резніков.

Він також розповів про відмінності миротворчої місії ООН від моніторингової місією ОБСЄ, яка працює в зоні ООС. На думку віце-прем'єра, спостерігачам ОБСЄ «не вистачає потужності», яка могла б бути у миротворців.

Резніков зазначив, що питання введення миротворців ООН в Донбас потрібно обговорювати на рівні лідерів країн. У разі позитивного рішення Рада Безпеки ООН може відправити в Україну оціночну місію.

Читайте також: «Росія може погодитися»: Резніков пояснив, як у Донбасі можуть з'явитися миротворці

Тему введення миротворців в ОРДЛО активно просував п'ятий президент України Петро Порошенко. В ході виступу на Генасамблеї ООН 20 лютого 2019 року Порошенко запропонував відправити до ОРДЛО технічну оціночну місію для підготовки до введення миротворців.

Тодішній представник України в ООН Володимир Єльченко пояснив, що технічна місія ООН могла б провести аналіз військово-технічного аспекту миротворчої місії і визначити кількість військовослужбовців, яких необхідно направити в регіон.

За словами Порошенка, що три постійні члени Ради Безпеки ООН – США, Британія і Франція - підтримують введення миротворців до ОРДЛО.

Після обрання президентом Володимира Зеленського питання миротворців в ОРДЛО було "поставлено на паузу": представники Києва протягом місяців не піднімали цю тему на міжнародних майданчиках, посилаючись на те, що міжнародне співтовариство не готове до такого кроку. Лише у грудні минулого року міністр закордонних справ україни Вадим Пристайко заявив, що Україна може повернутися до ідеї введення миротворців ООН у Донбас у разі вичерпання можливостей Мінського процесу.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у ZN.UA.