UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не вгамує страх Азії перед іншою Україною: Bloomberg про американо-китайське рукостискання

Довгоочікуваний оборонний форум у Сінгапурі розпочався дружнім рукостисканням між главою Пентагону Ллойдом Остіном і міністром оборони Китаю Лі Шанфу. Завершився форум у неділю кількома іншими ознаками оптимізму щодо того, що найбільші економіки світу зможуть уникнути остаточного зіткнення, пише Bloomberg

Читайте також: Війна в Україні – у фокусі найбільшого в Азії форуму безпеки

Остін використав свою промову на діалозі Шангрі-Ла, щоб дорікнути Китаю за його відмову зустрітися, якщо США не скасують санкції проти Лі, сказавши, що «сердечне рукостискання за вечерею не замінить суттєвої взаємодії». Ці зауваження пролунали, коли китайське судно переслідувало американський військовий корабель, що проходив через Тайванську протоку, привертаючи увагу до найбільшої потенційної військової точки спалаху між двома державами.

Лі відповів у неділю, звинувативши «якусь велику державу» у створенні розкольницьких альянсів, залякуванні інших націй, стимулюванні гонки озброєнь і прагненні стримати Китай за допомогою підтримки Тайваню. Він сказав, що китайські військові «ні секунди не вагатимуться», щоб рушити на Тайвань, водночас відкинувши питання про майже зіткнення у спірних водах. Конкуруючі військові повинні триматися подалі і «займатися своїми справами», – сказав Лі. 

Читайте також: Високопоставлений чиновник Держдепартаменту США прибув до Китаю на тлі напруженості у відносинах країн

Тим часом інші країни, які брали участь у заході, неодноразово говорили про небезпеку, яку становить зростання напруженості між США та Китаєм, і про необхідність запобігти в Азії чогось подібного війні Росії в Україні. 

Читайте також: Есмінець Китаю ледь не зіштовхнувся з кораблем США у Тайванській протоці

«Була справжня щирість і нагальність того, що те, що сталося в Україні, не повинно статися в Азії», – сказав журналістам міністр оборони Сінгапуру Нг Енг Хен після обіду, в якому взяли участь усі найвищі посадові особи оборони. «Багато міністрів казали, що якщо у вас є одночасна війна в Європі та Азії, це буде катастрофою у всьому світі».