UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не тільки ескалація. Чому Україні не дозволяють бити в глибину РФ

Фахівці підрахували принаймні кілька причин.

Західні партнери України не дозволяють українській армії використовувати надану ними зброю для ударів по Росії не лише через страх ескалації, це тільки дві умовні причини, пише у своєму матеріалі «Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії» оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко.

Посилаючись на співрозмовників ZN.UA автор зазначає, що є принаймні шість причин, чому захід досі не погодився на удари в глибину Росії.

Перша це власне страх ескалації. Говорячи про неї на Заході мають на увазі ризик прямого конфлікту між РФ і НАТО й застосування Росією ядерної зброї.

Друге - побоювання, що передача далекобійної зброї та її застосування призведуть до особистої участі Заходу у військових операціях.

Третій момент – на Заході не виключають, що Київ використовуватиме застосування далекобійні ракети для гучних пропагандистських акцій, що призведе до загострення. В тому числі не виключають, що ЗСУ задля картинки вдарять далекобійними ракетами по Москві.

Читайте також: США не змінили позиції щодо ударів вглиб РФ, не зважаючи на успіхи ЗСУ у Курській області — Пентагон

Четвертим є страх потрапляння в російські руки, а потім у китайські та іранські, технологій, які використовуються в далекобійних ракетах.

П’ятим моментом джерела вказують те, що низку компонентів для далекобійних ракет постачають інші держави, з якими це питання також треба узгоджувати. На приклад  у виробництві Storm Shadow беруть участь також США та Франція, тому потрібна згода й Вашингтона, й Парижа, які проти такого використання Storm Shadow.

Шостим моментом є побоюванням Заходу, що Київ не виконуватиме взятих на себе зобов’язань.

Читайте також: Борис Джонсон закликав союзників дозволити ЗСУ далекобійні удари по Росії: "Ми хронічно недооцінювали їхню чисту лють"

Днями президент України Володимир Зеленський заявив, що доручив міністру оборони Рустему Умєрову розробити план отримання від союзників «зеленого світла» для використання західних далекобійних ракет для ударів по військових об'єктах на території країни-агресора.