UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не дамо політичним миттєвостям зіпсувати відносини між українським і польським народами, — Зеленський

Президент прокоментував дипломатичну суперечку, викликану висловлюваннями польського чиновника.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна надзвичайно цінує історичну підтримку Польщі та не дасть жодним політичним миттєвостям та емоціям зіпсувати відносини між українським і польським народами. Відповідний допис він опублікував  у Х (колишній Twitter).

«Народи Європи знають, що свобода кожного найміцніша тоді, коли це спільна свобода всіх. Ми в Європі вміємо обʼєднуватися та захищати наші цінності пліч-о-пліч, незважаючи на жодні сезони та настрої, політичні течії та особисті амбіції. Але зараз бачимо різні сигнали, що політика подекуди намагається бути вище єдності, а емоції — вище фундаментальних інтересів народів», — написав він.

Президент наголосив, що Україна бʼється за свободу свою та всієї Європи, і вдячна кожному народу, який допомагає. Він додав, що українці надзвичайно цінують історичну підтримку Польщі, яка разом із Україною стала справжнім щитом Європи – від моря до моря.

«І жодної тріщинки в цьому щиті бути не може. Ми не дамо жодним політичним миттєвостям зіпсувати відносини між українським і польським народами, а емоціям точно варто охолонути. Свобода й благо наших народів, цінності нашої Європи та перемога над спільним російським ворогом – понад усе!», — підкреслив Зеленський.

Читайте також: Україна не мала викликати польського посла — Моравецький

Нагадаємо, що Державний секретар Канцелярії Президента Польщі, Голова Бюро міжнародної політики Марчін Пжидач в інтерв'ю польським ЗМІ заявив, що Україна отримала велику підтримку від Польщі, і їй слід «почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України в останні місяці та роки».

«Україна має почати цінувати те, що для неї робить Польща», – сказав він.

У відповідь заступник голови Офісу президента України Андрій Сибіга заявив, що думка про те, що Україна не цінує допомоги Польщі є безпідставною та  зазначив, що підтримка України – це не благодійність, а інвестиція.

У вівторок МЗС обох країн обмінялись запрошеннями послів щодо висловів посадовців.