UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАЗК направило до суду протокол щодо кандидата в президенти

Загалом регулятор направив до суду адмінпротокли щодо восьми посадовців.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) направило до суду адмінпротоколи стосовно восьми посадовців, серед яких кандидат в президенти Сергій Тарута та заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов, передає прес-служба НАЗК. Адміністративні протоколи складено за недотримання вимог законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, одержання подарунків, а також невиконання законних вимог Національного агентства.

"Складено протокол стосовно народного депутата України Сергія Тарути, який використав надане йому право на депутатське звернення в приватних інтересах та з метою, яка не пов'язана зі здійсненням його депутатської діяльності. Зазначене містить ознаки адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією, відповідальність за яке передбачена частиною другою статті 172-7 КУпАП", - йдеться у повідомленні.

Також НАЗК склало протокол щодо першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова. В регуляторі зазначили, що Нефьодов входив до складу наглядової ради публічного акціонерного товариства "Каховський завод електрозварювального устаткування", створеного з метою одержання прибутку, маючи повноваження щодо управління діяльністю товариства.

"Він не вжив заходів щодо припинення своїх повноважень члена наглядової ради у зв'язку із призначенням на відповідні посади в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. Такі дії свідчать про вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією, відповідальність за яке передбачена частиною другою статті 172-4 КУпАП", - додали в НАЗК.

Також співробітники регулятора склали два протоколи за частинами першою та другою статті 172-7 КУпАП стосовно заступника міністра інфраструктури України Юрія Лавренюка. Він не повідомив про наявність конфлікту інтересів, що виник під час розгляду звернення, у якому серед іншого порушувалось питання, що стосувалось його особисто (притягнення Юрія Лавренюка до дисциплінарної відповідальності як заступника Міністра інфраструктури України). Зокрема, Лавренюк прийняв рішення в умовах реального конфлікту інтересів за результатами такого розгляду.

"За порушення обмежень щодо одержання подарунків складено протоколи стосовно колишнього заступника голови Львівської ОДА Ірини Гримак, директора департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомири Мандзій та колишнього директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Романа Филипіва. Встановлено, що посадовці отримали подарунки у вигляді оплати послуги перельоту чартерним рейсом вартістю 4842 грн кожний від голови Львівської ОДА Олега Синютки, чим порушили вимоги статті 23 Закону України "Про запобігання корупції", - додали в НАЗК.

Також в регуляторі склали адмінпротокли щодо голови Березанської міської ради Київської області Володимира Тимченка та головного лікаря Монастирищенської центральної районної лікарні Наталії Мороз. Вони не надали інформацію, що вимагалась у запиті Нацагентства, чим вчинили адміністративне правопорушення, передбачене частиною першою статті 188-46 КУпАП.

"Національне агентство зазначає, що складення протоколу і направлення його до суду не означає визнання особи винною у вчиненні правопорушення, а є підставою для провадження у справі про адміністративне правопорушення у судовому порядку", - підсумували в НАЗК.

Як повідомлялося, НАЗК перевірило фінансові звіти 276 українських політичних партій за ІІІ квартал минулого року. За підсумками перевірки складено та скеровано до суду 221 адміністративний протокол.