UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО розпочала процес прийняття Швеції та Фінляндії

Невдовзі дві скандинавські країни стануть членами НАТО.

НАТО офіційно розпочала процес прийняття Швеції та Фінляндії до Альянсу, за це висловились усі 30 лідерів, повідомили агентству dpa джерела в Альянсі.

"Сьогодні ми вирішили запросити Фінляндію та Швецію стати членами НАТО і погодилися підписати протоколи про вступ", - йдеться у щойно опублікованій декларації Мадридського саміту лідерів НАТО.

Напередодні лідери Туреччини, Швеції та Фінляндії підписали меморандум за підсумками переговорів, що відбулися в Мадриді, про перспективи вступу Гельсінкі і Стокгольма до НАТО. Зустріч президентів Туреччини та Фінляндії Реджепа Тайіпа Ердогана та Саулі Нііністьо, а також прем'єр-міністра Швеції Магдалени Андерссон зайняла більше часу, ніж планувалося. У результаті меморандум підписано - Анкара відкликає вето проти вступу до НАТО Швеції та Фінляндії.

Як повідомлялося раніше, президент Туреччини Реджеп Ердоган звинуватив Швецію і Фінляндію в приховуванні членів сепаратистської бойової Робочої партії Курдистану (РПК), і прихильників священнослужителя Фетхуллаха Ґюлена, який базується в США, якого Туреччина звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2 роки. РПК було визнано терористичною організацією в Туреччині, США та ЄС. За словами Ердогана, Швеція не екстрадувала 30 осіб, яких Туреччина вважає пов'язаними із тероризмом.

Читайте також: НАТО закликала Росію припинити війну проти України, а Білорусь – припинити співучасть

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в нейтральній Швеції, як і в сусідній з нею Фінляндії, зростає кількість прибічників вступу країни до НАТО: навіть відсутність кордону з РФ не знижує для королівства ймовірності прямого конфлікту в майбутньому. У Москві нервово реагують на таку перспективу розширення Альянсу. Та чи відкриє Росія «другий фронт» у Балтійському морі? Про це — у статті Аліни Гриценко «Швеція на шляху до НАТО: чим відповість Росія?»