UA / RU
Підтримати ZN.ua

Народні депутати затягують бюджетний процес і можуть його зірвати – глава профільного комітету

Арістов вважає, що розглядаючи відхилені поправки, депутати затягують прийняття в першому читанні держбюджету на наступний рік.

Розгляд правок до проєкту держбюджету на 2022 рік в першому читанні затягує його прийняття, заявив глава профільного комітету Верховної Ради Юрій Арістов в коментарі «Інтерфакс-Україна». За його словами, якщо його розгляд перенесуть на наступний тиждень, то це може зірвати бюджетний процес.

«Те, що зараз відбувається в сесійній залі, більше схоже на затягування процесу, ніж на конструктивну роботу», - заявив Арістов.

Після того, як проєкт держбюджету візьмуть в першому читанні, регламент Ради дозволяє депутатам винести на розгляд в залі відхилені комітетом поправки. За словами Арістова, зазвичай в першому читанні цим правом не користуються. Він заявив, що бюджетний комітет розглянув всі правки народних депутатів і врахував пропозиції всіх фракцій.

«Наприклад, ОПЗЖ використовує наш парламентський час, протягом якого могли б бути прийняті закони, щоб висловити своє незадоволення санкціями проти Медведчука», - заявив Арістов.

Він стверджує, що якщо голосування перейде на наступний тиждень, це буде кроком до зриву бюджетного процесу.

Зазначимо, що згідно з порівняльною таблицею до першого читання держбюджету, відхилено 1783 поправки з 3284.

Читайте також: Партії не показали, куди витратили 1,5 мільярда гривень держбюджету – Чесно

Напередодні Верховна Рада підтримала за основу проєкт постанови №6000-п «Про висновки та пропозиції до проєкту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік». Рішення підтримали 264 депутати. Згідно з регламентом Верховної Ради, після прийняття висновків в цілому проєкт закону про держбюджет на наступний рік вважається ухваленим у першому читанні. Після цього депутати почали розглядати поправки.

Раніше повідомлялося, що виконання державного бюджету на поточний рік становить 104% (вище плану понад 28 млрд грн до загального фонду). Кабмін запропонує Раді з цих грошей виділити 12 млрд грн на субсидії.