UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найнадійнішими гарантіями безпеки українці вважають членство в НАТО – опитування

Також серед лідерів – підготовлені за стандартами НАТО та добре озброєні ЗСУ.

Членство України в НАТО є гарантією того, що в майбутньому не повториться агресія РФ проти нашої держави. Тому за час, що минув після саміту у Вільнюсі, головна мета України не змінилася – вступити до Альянсу. Цю позицію української влади підтверджують і результати соцопитування, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова з 28 вересня до 4 жовтня, пише Володимир Кравченко у статті «Україна в НАТО. Коли покличуть та які у нас варіанти».

Так, в українців поцікавилися: «Що з наведеного нижче ви вважаєте надійними гарантіями безпеки для України, які дадуть вам відчуття безпеки та вашої родини?». Респонденти могли вибрати не більше двох варіантів відповіді.

Перше місце посіло членство країни в НАТО. Цей варіант відповіді обрало 45,4% респондентів. Втім, для третини респондентів таким оберегом є сучасні, підготовлені за стандартами НАТО та добре озброєні ЗСУ. Інші варіанти відповідей обирали так:

Опитування на замовлення ZN.UA проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 28 вересня до 4 жовтня 2023 року методом face-to-face у 22 областях України та м. Києві. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Вступ України до НАТО під час війни неможливий, але її майбутнє в Альянсі – посол Німеччини

Нагадаємо, країни G7 погодили спільну декларацію, в якій наведено параметри гарантій безпеки для України. Третього серпня стало відомо, що Україна розпочала переговори зі США щодо надання гарантій безпеки.

Другою країною, з якою Україна розпочала переговори щодо двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки, стала Великобританія. Переговори з Лондоном розпочалися 11 серпня.

Опитування Центру Разумкова, проведене на замовлення ZN.UA, показало, що українці вважають надійними гарантами безпеки для України США (52,1%), Велику Британію (45%) та Польщу (45%).