UA / RU
Підтримати ZN.ua

На переговори з Меркель по Україні в Берлін приїде Назарбаєв

На наступний день після зустрічі Меркель і Яценюка, в Берліні пройдуть переговори лідерів Казахстану і ФРН про можливу зустріч в Астані в "нормандському форматі".

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв 9 січня приїде в Берлін на переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Зустріч буде присвячена проблемі дозволу українського конфлікту та підготовки до можливих переговорів в "нормандському форматі" в Астані.

Про це повідомив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт у Берліні в середу, 7 січня.

Про те, чи відбудуться заплановані на 15 січня переговори в Астані, Зайберт не повідомив, відзначає агентство dpa. "Я поки не можу сказати, буде мати місце подібна зустріч і коли вона може пройти. Важливо, щоб на ній були досягнуті конкретні результати", - підкреслив він, передає Deutsche Welle.

Паралельно із зустріччю Меркель і Назарбаєва 9 січня відбудеться телефонна конференція глав МЗС України, Росії, Франції та Німеччини. Крім того, на початку наступного тижня може відбутися зустріч на рівні глав МЗС цих країн, також присвячена підготовці до можливих переговорів у столиці Казахстану.

Чергова зустріч у "нормандському форматі" відбудеться 15 січня в Астані, раніше повідомляв президент України Петро Порошенко на прес-конференції 29 грудня. При цьому він підкреслив, що "мінські домовленості - це не сніданок в готелі, де можна вибрати це і не брати це". Україна наполягає на обов'язковому "синхронному" виконання всіх 12 пунктів, підкреслив президент.

Раніше ZN.UA писало, що, за словами обізнаних джерел, перенесенням переговорів в Астану Москва намагається відмовитися від "мінських домовленостей", які зв'язують руки і створюють дискомфорт Кремлю. І хоча зміна місця проведення зустрічей контактної групи не знімає з Росії взятих на себе зобов'язань, але правовий нігілізм Москви дозволяє їй формально відмовитися від документа, підписаного у Мінську.