UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС заявив про непричетність України, як держави, до постачань зброї до КНДР

Радбез ООН звинуватив двох українців у причетності до контрабанди зброї до КНДР. Українське зовнішньополітичне відомство проводить ретельний аналіз даної інформації, але зазначає, що Україна суворо дотримується ембарго на постачання товарів військового призначення до проблемних країн.

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що Україна, як держава, жодним чином не може бути причетна до постачань зброї до КНДР.

"За інформацією МЗС, на даний час звіт групи експертів існує в попередньому варіанті, і ще не розглядався Радою безпеки ООН", - повідомив в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, відповідаючи на запитання щодо того, чи є результати перевірки інформації ЗМІ про нібито причетність українців до контрабанди зброї до КНДР.

Разом з тим, у МЗС перевіряють і аналізують інформацію у ЗМІ.

"Однак, хочу ще раз підкреслити, що Україна, як держава, суворо дотримується всіх своїх міжнародних зобов'язань, у тому числі, що стосуються ембарго ООН на постачання зброї до КНДР. Україна, як держава, жодним чином не може бути причетна до таких постачань", - підкреслив Перебийніс.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що експерти комітету ООН з санкцій щодо КНДР включили двох громадян України до списку підозрюваних у причетності до контрабанди зброї до цієї країни, в зв'язку з чим рекомендують застосовувати до них санкції. Згідно з даними доповіді, у списку 12 підозрюваних у причетності до контрабанди фізичних осіб згадуються імена двох громадян України - Юрія Лунова та Ігоря Карєв-Попова, а також ім'я громадянина Казахстану Олександра Зикова. Імена ще дев'яти підозрюваних - північнокорейських громадян, у повідомленнях ЗМІ не наводяться.

Офіційного повідомлення ООН щодо даної доповіді наразі момент немає. У розміщеному на сайті ООН списку 12 підозрюваних, дійсному станом на 7 березня, всі фізичні особи мають корейські імена і прізвища. !zn

Читайте також:

Північна Корея провела пуск трьох ракет малої дальності

КНДР налякала сусідів новими пусками ракет. Південна Корея прикрилася ізраїльськими комплексами

До берегів Південної Кореї прибув американський авіаносець. КНДР звинуватила США у провокаціях і нерозсудливості