UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС засудило етапування Джеляла та братів Ахтемових із Криму в Росію

Росія має виконати резолюцію Генасамблеї ООН і звільнити незаконно затриманих українців.

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує примусове етапування з тимчасово окупованого Криму в Росію для відбування покарання незаконно засуджених українців Нарімана Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових.

Таку заяву опублікувала пресслужба МЗС.

Зазначається, що Наріман Джелял є першим заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, який заборонений у Криму з 2016 року як «екстремістська організація», Азіз та Асан Ахтемови — кримськотатарські активісти. Їх затримали силовики окупаційної адміністрації у вересні 2021 року за сфабрикованими звинуваченнями. Восени того ж року усіх трьох додатково звинуватили у злочинах, які вони не скоювали.

Читайте також: Таміла Ташева: «Відсутність доступу до медицини може стати смертним вироком для українців і українок — політв’язнів Кремля»

Згодом російська окупаційна адміністрація засудила:

Читайте також: У колоніях РФ за кілька днів померли двоє кримських політв’язнів. Правозахисники вимагають розслідування

В українському відомстві зазначили, що в Криму з моменту тимчасової окупації Росія розгорнула цілеспрямовану репресивну кампанію, метою якої стало викорінення будь-яких форм нелояльності. Зокрема однією з головних жертв репресій став корінний народ Криму – кримські татари, сотні з яких зазнали різних форм переслідувань за етнічним, політичним, релігійним підґрунтям.

«Російська Федерація має виконати резолюцію Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», ухвалену 15 грудня 2022 року, яка вимагає звільнити незаконно затриманих українців», - йдеться у заяві.

Читайте також: Правозахисники озвучили прізвища 22 злочинців РФ, які не лікують українських в’язнів

У МЗС закликали міжнародну спільноту продовжувати тиснути на Росію з метою негайного звільнення усіх українців, незаконно ув’язнених російською окупаційною адміністрацією в Криму, та запровадити нові санкційні обмеження щодо посадовців, які причетні до переслідувань громадян України.

Нагадаємо, Нарімана Джелялова і ще чотирьом кримських татар російські окупанти звинуватили у пошкодженні газопроводу в селі Перевальне між Ялтою і Сімферополем.