UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС викликало посла Киргизстану: що стало причиною

Йдеться про сприяння РФ в обході санкцій.

Посла Киргизької Республіки в Україні Ідріса Кадиркулова викликали до Міністерства  закордонних справ України для отримання пояснень щодо інформації про використання юрисдикції Киргизстану для обходу санкцій проти держави-агресора Росії, повідомляється на офіційному сайті МЗС.

Йдеться, зокрема про постачання продукції подвійного призначення та високотехнологічних компонентів і виробів, які можуть використовуватися для виготовлення зброї. 

«Увагу дипломата було привернуто до того, що Киргизька Республіка як член світового співтовариства має відповідально ставитися до дотримання міжнародної санкційної політики проти Росії», — йдеться у повідомленні.

В МЗС окремо наголосили послу на тому, що реекспорт з території Киргизстану до РФ товарів, які можуть використовуватися для оснащення військової техніки, буде розцінюватися українською стороною як недружні дії, спрямовані на підтримку загарбницької війни Росії проти України.

Як повідомлялось, США готують нові економічні заходи проти Киргизстану на тлі ролі країни у потоках санкційних товарів до Росії. За даними The Washington Post, обмеження можуть запровадити вже цього тижня.

Коментуючи це рішення,  голова кабінету міністрів Акилбек Жапаров заявив, що Киргизстан вживатиме заходів, щоб санкційні товари не перетинали кордон.

Кожен ввезений у РФ китайський або американський чип і напівпровідник, кожна поставлена в країну-агресорку пральна машина означають, що в росіян з'явилася ракета, яка може вбити українську дитину, і високотехнологічна начинка у гвинтокрила або танка, які вбиватимуть наших солдатів. Але що роблять Київ та його західні партнери, аби не допустити ввезення до РФ високотехнологічної продукції? Про це – у статті Володимира Кравченка «Забити наглухо чорний хід: як заборонити Росії обходити санкції».