UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС викликало посла Болгарії для роз'яснень

Дипломат зазначив, що країна продовжує підтримувати нашу територіальну цілісність та прагнення деокупацію Криму. 

Президент Болгарії Румен Радев вважає, нібито тимчасово окупований Росією Крим їй і належить, а санкції ЄС в цьому випадку є неефективними. На це вже відреагували в МЗС України - викликали болгарського посла Костадіна Коджабашева для роз'яснень ситуації. 

"Українська сторона довела до посла позицію нашої держави про некоректність та неприпустимість висловлювань президента Болгарії Румена Радева стосовно Криму під час вчорашніх передвиборчих теледебатів. Наголосили, що слова чинного болгарського президента не сприяють розвитку добросусідських відносин України та Болгарії та різко дисонують з офіційною позицією Софії на підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої держави в її міжнародно визнаних кордонах", - йдеться в повідомленні МЗС. 

Зараз українська сторона чекає на спростування з боку самого президента Радева. 

Тим часом посол зазначив, що Болгарія продовжує підтримувати територіальну цілісність України, у тому числі Криму як невід’ємної частини території нашої держави. 

Читайте також: Україна слідом за ЄС запровадила чергові санкції за анексію Криму

Перший саміт Кримської платформи відбувся 23 серпня в Києві.

У ньому взяли участь представники 46 держав, НАТО, ЄС, Ради Європи та ГУАМ. За підсумками саміту вони підписали Декларацію, закріпивши статус Кримської платформи як консультаційно-координаційної формату деокупації півострова.

Зусилля російської дипломатії і спецслужб були спрямовані на зрив саміту. Детальніше - у статті Володимира Кравченка «Як Путін вставляє палиці в Кримську платформу». Про те, що Україна розраховує отримати від нового формату - в інтерв'ю заступниці постійного представника президента України в АРК Тамілою Ташевою «Ключове для мене - що буде після саміту Кримської платформи» для читачів ZN.UA.