UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України закликало світ посилити санкції проти РФ через репресії проти кримських татар

Україна вимагає забезпечити безперешкодний доступ моніторингових місій на анексований півострів.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками й арештами кримських татар в окупованому Росією Криму, а також вимагає пустити міжнародних спостерігачів на півострів.

"Вимагаємо від Росії припинити свавілля на тимчасово окупованій території України та забезпечити безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій до Кримського півострова", - сказано в заяві українського зовнішньополітичного відомства, поширеній увечері в середу, 8 листопада.

У МЗС України констатували, що у жителів окупованого півострова немає права на свободу мирних зібрань.

"Відчуваючи свою слабкість, російські окупанти бояться, що правда про злочини РФ в Криму, за які обов'язково доведеться відповідати, поширюється за межі півострова", - відзначили в міністерстві, закликавши міжнародне співтовариство "засудити масові порушення прав людини та основних свобод, виступити на захист жителів Криму, які потерпають від репресій російської окупаційної влади, і посилити тиск, в тому числі санкції, проти держави-агресора".

Як повідомлялося, 8 листопада в анексованому Криму затримали громадянського активіста і фотографа Сейтумера Сейтумерова. Крім того, окупанти провели серію обшуків в будинках кримських татар у Бахчисараї, Старому Криму, Зарічному та Кіровському.

11 жовтня в Криму підконтрольні окупантам співробітники силових відомств проводили обшуки в будинках кримських татар Бахчисарая. Слідчі дії проводили відразу в шести будинках: у Сулеймана Асанова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекерьяєва, Мемета Бєлялова і Ісмаїла Гжирова – активістів організації "Кримська Солідарність", яка надає допомогу сім'ям жертв російських репресій на півострові.

До місць обшуку прибули представники російських ЗМІ, пізніше в підконтрольних Кремлю виданнях з'явилася інформація про те, що в Криму "знешкоджена чергова осередок Хізб ут-Тахрір".