UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Німеччини розкритикував необхідність е-декларування для антикорупціонерів

Міністерство сподівається на перегляд поправок найближчим часом.

Міністерство закордонних справ Німеччини засудило зміни в закон "Про протидію корупції", які розширюють е-декларування на антикорупційні групи. У міністерстві висловили надію, що прийняті зміни будуть переглянуті найближчим часом, повідомляється на сайті міністерства.

МЗС відзначає успіхи України в реформі, яка дозволила ввести обов'язкове е-декларування для чиновників. Однак у міністерстві відзначають, що зараз виникають побоювання, що цей закон буде спрямований проти тих, хто бореться з корупцією.

Напередодні, 27 березня, президент України Петро Порошенко підписав закон, що звільняє військовослужбовців рядового і молодшого командного складу від подачі е-декларацій, яким також водитися обов'язкове декларування для представників антикорупційних громадських організацій.

У той же час, під час зустрічі з громадськими активістами президент ініціював створення спільної робочої групи за участю членів громадських організацій, народних депутатів і представників Адміністрації президента з метою розробки погоджених змін у цей закон в частині, що стосується обов'язку заповнювати електронні декларації представниками громадських організацій.

Нагадаємо, що 23 березня Верховна Рада внесла зміни до ст. 3 закону "Про запобігання корупції". Президентський законопроект підтримали 268 народних депутатів.

Спочатку законопроект був направлений на звільнення солдатів і молодших офіцерів від подачі е-декларацій. Проте в ході розгляду у другому читанні до законопроекту були внесені суттєві правки.

Зокрема, закон зобов'язує подавати е-декларації представників антикорупційних організацій. Зміни антикорупційного законодавства жорстко розкритикували офіційні представники США, ЄС, посли країн "Великої сімки" та міжнародні організації.