UA / RU
Підтримати ZN.ua

Москва офіційно відреагувала на рішення Зеленського про заборону російських соцмереж і сайтів

В МЗС РФ назвали ініціативу Києва "репресіями та свавіллям".

Росія вважає актом цензури рішення президента Володимира Зеленського продовжити заборону на російські сайти і соцмережі в Україні, йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства закордонних справ РФ.

"Вчергове українське керівництво продемонструвало на практиці, що не збирається переглядати дискримінаційну та протиправну політику щодо російських медіаресурсів. Розцінюємо цей крок як акт прямої цензури, спрямований на зачистку інформаційного простору країни від альтернативних точок зору. Подібні дії є грубим порушенням таких основоположних принципів міжнародного права, як свобода висловлення думки та рівний доступ до інформації", - заявили в МЗС Росії.

Також російський МЗС звинуватив Україну в тому, що на її території "журналістська діяльність давно пов'язана з ризиком для життя і волі", а рішення Зеленського назвав "свавіллям".

У зовнішньополітичному відомстві стверджують, що "київська влада веде послідовну політику репресій проти ЗМІ, посилюючи законодавство і держрегулювання медіапростору, а також застосовуючи адміністративні та інші форми тиску на журналістів".

Читайте також: Прокуратура АР Крим повідомила про підозри 25 особам за переслідування Чийгоза

П'ятий президент України Петро Порошенко своїм указом від 15 травня 2017 року ввів у дію рішення РНБО від 28 квітня "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". До переліку юридичних осіб, до яких застосовуються санкції, які були внесені, зокрема ТОВ "Яндекс", ТОВ "Мейл.РУ Україна", а також інші відомі російські компанії, в тому числі - "1С".

Санкції були введені на три роки, і їхні термін закінчувався 15 травня 2020 року.

При цьому Зеленський зняв антиросійські санкції з 12 IT-компаній і самий рейтинговий розважальний канал РФ і ще 27 медіакомпаній.