UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Міжнародну амністію» просять визнати Ходорковського і Лєбєдєва в'язнями совісті

Група російських письменників, акторів, режисерів, вчених і журналістів звернулася до правозахисної організації «Міжнародна амністія» (Amnesty International) з проханням визнати колишніх співвласників ЮКОСа Михайла Ходорковського і Платона Лєбєдєва в'язнями совісті.

«Ми вважаємо, що будь-яка людина, засуджена виключно за висловлення своїх переконань, є в'язнем совісті, і саме тому просимо вас переглянути свою позицію стосовно Михайла Ходорковського і визнати за ним цей статус», - йдеться в листі, який опубліковано на офіційному сайті підтримки М.Ходорковського і П.Лєбєдєва.

«Ми не знаємо, які ще нові випробування заготовлено для Ходорковського і Лебедєва, тому звертаємося з проханням без зволікання визнати їх в'язнями совісті», - зазначають автори звернення.

Лист підписали 45 осіб, серед яких письменники Борис Акунін, Борис Стругацький, Людмила Улицька, актори Олег Басилашвілі, Михайло Казаков, Сергій Юрський, актриси Лія Ахеджакова, Наталя Фатєєва, режисери Ельдар Рязанов, Кама Гінкас, Генрієта Яновська, музикант Гідон Кремер, журналісти Володимир Познер, Леонід Парфьонов, Юрій Рост, Дмитро Крилов, вчені Олександр Городницький, Михайло Делягін.

Нагадаємо, що 30 грудня 2010 Хамовницький суд Москви засудив екс-главу ЮКОСа М.Ходорковського і колишнього керівника МФО МЕНАТЕП П.Лєбєдєва до 13,5 років колонії загального режиму. М.Ходорковський і П.Лєбєдєв перебувають у в'язниці з 2003 року.