UA / RU
Підтримати ZN.ua

Місцеві вибори в Миколаєві: більшість жителів міста підтримують діючого мера

На другому місці Артем Ільюк. 

Напередодні місцевих виборів більшість жителів Миколаєва готові підтримати чинного мера Олександра Сєнкевича. За нього свої голоси готові віддати 35% респондентів. 

Олександр Сєнкевич буквально перехопив місто в «регіоналів» у 2015 році. Однак так і не став своїм для місцевих еліт. Бренд «Самопомочі», під яким він прийшов до влади, виявився пророчим. Правда, 2017-го повернутися в крісло після рішення про недовіру, яке винесла меру підконтрольна «Опозиційному блоку» міська рада, йому допоміг суд.

Однак на цих виборах поступатися йому містом ніхто не збирався. І розклад ключових сил, які борються за Миколаїв (а місто трясе починаючи з літа), багато в чому відображає процеси, що відбуваються у верхніх ешелонах української влади. Ось навряд чи ви могли подумати, що в ОПЗЖ, яка розкололася в Миколаєві, і «Слуги народу» (яка теж неоднорідна) може бути один кандидат на двох. Точніше, навіть на трьох, якщо уважно переглянути всі місцеві «мультики».

На другому місці по підтримці виборців знаходиться Артем Ільюк, за нього готові проголосувати 23% виборців.

Усього за тиждень до завершення реєстрації кандидатів у мери у великому сімействі ОПЗЖ стався скандал. Обласна і міська організації озвучили різні прізвища кандидатів у мери від ОПЗЖ. Всі ЗМІ написали про ще глибший розкол між групою Медведчука/Рабіновича, яка контролює обласну організацію, та групою Льовочкіна/Бойка, що утримує місто.

«Льовочкінці» наполягали на кандидатурі екснардепа від «Відродження», «корабела в сьомому поколінні» Артема Ільюка, «медведчуківці» презентували Владислава Чайку, сина ексмера Володимира Чайки за якого, до речі, зараз можуть проголосувати 3% жителів Миколаєва. 

Від СН в мери пішла «робоча версія» — власниця філій кредитної мережі «Готівочка» за франшизою в Миколаєві, торговельних кіосків і салону краси G.BAR Тетяна Домбровська, за яку готові проголосувати 17% виборців. 

У самому Миколаєві Домбровську інколи величають «сміттєвою королевою». Кандидатка в мери причетна до клінінгової компанії, яка часто отримувала тендери від міськради. Чоловік Домбровської (його, на жаль, не стало два роки тому) був бізнес-партнером мера Володимира Чайки з 2010 року. А сама Тетяна була бізнес-партнеркою його сина Владислава Чайки, нинішнього реального кандидата в мери від ОПЗЖ/СН. Точніше, він — її. «Оскільки тато постійно «запихав» сина у співзасновники кожного відносно великого бізнесу, який заходив у місто, — уточнює наше місцеве джерело. — Це була умова. Тих, хто відмовлявся, в місті не бачили».

Опитування проведене соціологічною компанією Info Sapiens на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI). Дані збиралися в місті Кропивницький 21-23 вересня 2020 року методом телефонного інтерв'ю (CATI). Розмір вибірки становить n = 600 постійних жителів міста віком від 18 років. Вибірка є репрезентативною. Статистична похибка не перевищує 4%.

* Це дослідження стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Думки, висловлені в цьому документі, належать авторам і не обов'язково відображають погляди USAID або уряду Сполучених Штатів Америки.

Читайте також: Більшість жителів Миколаєва голосуватимуть за "Слугу народу" та ОПЗЖ – опитування

Матеріал «Країна по поличках. Миколаїв» публікується в рамках нового проекту ZN.UA «Країна по поличках», присвяченого місцевим виборам в Україні. Весь проект доступний українською і російською мовами.