UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міськарада Львова затвердила виконком, підконтрольний Садовому

На ґрунті чого домовляються "Євросолідарність" та Садовий?

За інформацією львівської журналістки Ірини Марушкіної, міський голова Львова Андрій Садовий 3 лютого зустрівся із впливовим бізнесменом, ексдепутатом міської ради, а нині депутатом в облраді від “Європейської солідарності” Григорієм Козловським, що могло сприяти кадровим домовленостям у міськраді. Як наслідок, міська рада може залишитися піар-майданчиком для нібито протиборчих політичних сил, а основні бізнес-рішення прийматимуться у виконкомі, пише у своїй статті для ZN.UA Олексій Роговик.

Так, під час засідання сесії Львівської міської ради 4 лютого депутати проголосували за ухвалу, яка затвердила новий склад виконавчого комітету ради, до якого увійшли дев’ять осіб. Тією ж ухвалою депутати призначили Наталію Алєксєєву керуючою справами виконкому, а Андрія Москаленка – першим заступником міського голови. Згідно з результатом, мінімально необхідна більшість у виконкомі наразі підконтрольна Садовому: він має п’ять офіційних голосів із дев’яти. Водночас тією самою ухвалою депутати позбавили Москаленка депутатських повноважень.

“Обізнані з місцевим контекстом плюсують сюди і прихованих людей мера. Опозиція, по суті, поступилася Садовому ініціативою, хоча публічно цього і не визнає”, - пише Роговик. 

Опозиційні до Садового депутати переконують, що це тимчасово, і нібито вони мають свій план, як згодом трансформувати виконком на свою користь як через загальне розширення складу виконкому, так і через включення до нього старост.

Однак, як зазначив автор, це викликає великі сумніви. Тому що опозиція віддала міському голові важливий майданчик, де прийматимуться всі “найжирніші” рішення в сфері містобудування та землевідведення.

Виконком Львівської міськради має значні повноваження, до прикладу, затверджує проект міського бюджету, встановлює тарифи, управляє майном, погоджує містобудівні умови та обмеження. Виконавчий комітет також приймає рішення щодо е-черги в дитячі садочки, літніх майданчиків, реклами, ярмарків, програми антикорупційних заходів, Етичного кодексу міськради та ін. Після місцевих виборів 2020 року це єдина за повноваженнями суттєва політична противага антимерській більшості у міській раді.

До складу виконкому, окрім міського голови, секретаря ради Маркіяна Лопачака, Алєксєєвої та Москаленка, увійшли:

При цьому Садовий, попри представництво у виконкомі “Варти”, “Євросолідарності” та “Свободи”, матиме у цьому органі більшість, мінімум у п’ять голосів із дев’яти. Офіційно. 

Однак ключовим у всіх коментарях можна вважати висновок секретаря ради від “Свободи” депутата Лопачака. Він наголошує, що рішення про виконком є збалансованим і що виконком став якіснішим.

“Він не буде технічним органом, де одноголосно приймаються всі рішення. Нам вдалося відстояти позицію, що у виконкомі не можуть бути 90% людей, які працюють у Львівській міськраді”, - каже Лопачак.

У своїй статті Роговик зазначив, що Садовий за традицією намагається “розділяти і панувати”. Він намагається домовлятися з депутатами. Навіть опозиційному секретарю ради раптом замість управління віддали цілий департамент з трьома управліннями. Основна боротьба тепер розгорнеться за повноваження та подальшу зміну складу виконкому.

Читайте також: Садовий звинуватив виборчком Львова у бажанні сформувати міськраду «без голови»

За підсумками місцевих виборів 2020 року, Андрій Садовий зміг у складній кампанії перемогти кандидата від “Європейської солідарності”, народного депутата Олега Синютку. Проте за результатами виборів, міськради “Самопоміч” втратила більшість.

Три фракції — “Євросолідарність”, “Варта” і “Свобода” — розпочали свою роботу з демаршу проти Садового, сформували опозиційну до мера більшість і призначили секретарем ради “свободівця”. Саме секретар виконує обов’язки міського голови за його відсутності чи хвороби. Також Садовий втратив контроль над ключовими депутатськими комісіями, колегією ради і мав складні перемовини з депутатами щодо нового регламенту, в якому повноваження суттєво перерозподілено на користь секретаря.

Саме тому для Садового було надзвичайно важливим зберегти вплив на виконком — орган, який є, по суті, місцевим урядом і виконує ті рішення й політики, за які проголосує рада. Але тут він мав суттєву перевагу. За законом, кандидатури до виконкому може вносити лише мер. І навіть якби рада не проголосувала за новий склад, діяв би старий виконком, що Садового теж цілком влаштовувало.

Детальніше читайте у статті Олексія Роговика “Львів. Урочистий початок епохи “договорняка”.