UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінгареллі: Джерела загроз безпеці України - конфлікт з РФ та неефективне управління

В ЄС бачать два джерела загроз безпеці України та її сусідів, зазначив дипломат.

Україна стоїть перед обличчям російської агресії і внутрішніх викликів безпеці, сказав голова представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі на круглому столі "Загрози безпеці України та інших країн Східного партнерства: можливі відповіді" в Києві.

"В ЄС ми бачимо два джерела загроз безпеці України та її сусідів. Насамперед, очевидно, це конфлікт з Росією і другий напрямок - це неефективне управління, слабкі інституції, відсутність верховенства права, які роблять Україну та інші країни регіону більш терпимими до внутрішніх і зовнішніх загроз", - сказав він.

Мінгареллі також зазначив, що війна в Донбасі призвела до загибелі понад 10 тисяч осіб, вимушеного переселення 1,6 млн осіб і більше 1 млн біженців у сусідніх країнах.

Крім того, посол вказав на економічні виклики, з якими стикається Україна: "Абсолютно ясно, що з окупацією частин Донецької та Луганської областей українська економіка ослабла. Зокрема, в індустріальному виробництві".

Мінгареллі також відзначив роль економічної блокади ОРДЛО у складній економічній ситуації в Україні.

"Угода про асоціацію включить економіку України в єдиний ринок ЄС, це також шлях до зміцнення опірності України до будь-якого виду внутрішніх і зовнішніх викликів", - додав посол.

На думку Мінгареллі, одним із викликів безпеці України є кампанія з дезінформації, яка ослабила Україну у великій мірі. Така кампанія мала вплив не тільки всередині країни, вона також відбилася на іміджі України за кордоном, зазначив посол.