UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міклош може відмовитися від посади в уряді Гройсмана через слабке володіння мовами

Словацький політик Іван Міклош вважає, що його слабка російська мова може ускладнити його роботу на посту глави Мінфіну.

Колишній очільник міністерства фінансів Словаччини та її екс-віце-прем'єр Іван Міклош може відмовитися увійти до нового складу українського уряду через недостатнє володіння російською та українською мовами.

"Це, до речі, причина, через яку я, можливо, відмовлюся від посади міністра фінансів", - зазначив європейський політик в інтерв'ю для українських ЗМІ. За його словами, для успішної роботи на подібній посаді життєво важлива повноцінна комунікація з суспільством, що передбачає участь у дебатах і вміння обґрунтовувати свою позицію.

Міклош повідомив, що володіє російською мовою на рівні сприйняття на слух та письма, однак його російська мова далека від ідеалу. Вести політичну діяльність з перекладачем, при цьому, складно. Тим не менш, політик підкреслив, що якщо він не увійде до Кабміну, то зможе продовжувати свою роботу в Україні на посаді радника, поряд з екс-прем'єром Словаччини Мікулашем Дзюриндою та польським політичним діячем Лєшеком Бальцеровичем

"Я обговорював цю тему з Мікулашем Дзюриндою, в чиєму уряді я був віце-прем'єром і міністром фінансів Словаччини. Спілкувався з польським реформатором Лешеком Бальцеровичем. Вони приїжджали до Києва два тижні тому і збираються більш інтенсивно включитися в процес реформ в Україні. Обидва вже є радниками президента, але їх роль буде більшою, особливо Лешека", - резюмував він.

Читайте також: У "Народному фронті" поклали відповідальність за роботу Кабміну на всі фракції коаліції

Як повідомлялося раніше, колишній віце-прем'єр і екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош дав попередню згоду стати членом "уряду Гройсмана". При цьому прийняття остаточного рішення Міклош як і раніше залишається "відкритим питанням".

Іван Міклош був міністром приватизації у Словаччині в 1991-1992 роках, віце-прем'єром - міністром економіки Словаччини в 1998-2002 роках, міністром фінансів в 2002-2006 і 2010-2012 роках, а також депутатом Народної Ради Словаччини в 2006-2010 роках. В даний час є членом консультативної ради групи економістів VoxUkraine.

З лютого 2015 року Міклош є радником міністрів фінансів Наталії Яресько та економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса. У травні 2015 року він спільно з головою інвесткомпанії "Драгон Капітал" Томашем Фіалою і музикантом Святославом Вакарчуком зареєстрували громадську організацію (ГО) "Центр економічної стратегії", позиціонуючи її як think tank.

Міклош в минулому році також очолював експертну групу при Мінекономрозвитку з розробки стратегії економічного розвитку України на найближчі десять років.

Зазначимо, що у соєю статті для ZN.UA Міклош розкритикував деякі заяви Айвараса Абромавичуса, назвавши висловлювання міністра "досить небезпечною аргументацією".