UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меркель про євроінтеграцію України: Янукович вирішив, що він цього не хоче, але двері відчинено

За словами Меркель, було докладено багато зусиль для того, щоб угоду було підписано, тепер же все залежить від України, і якщо їй вистачить мужності зробити ще один крок у напрямку Європи, ЄС буде надійним партнером.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявляє, що якщо Україні "вистачить мужності" зробити крок у напрямку Європи, ЄС буде надійним партнером. У свою чергу, ЄС має "більше говорити" з Росією.

"Все залежить від України, якщо їй вистачить мужності зробити ще один крок у напрямку Європи, ЄС буде надійним партнером. Але, звичайно, наші основні вимоги залишаються, ми зараз просто не можемо сказати, що вони не стосуються України. Наше завдання, як членів ЄС, також полягає в тому, щоб більше говорити з Росією, як вийти з власної ситуації - або це будуть зобов'язання ЄС, або це будуть зобов'язання Росії", - сказала канцлер після закінчення саміту журналістам.

За словами Меркель, було докладено багато зусиль для того, щоб угоду було підписано.

- Янукович не підписав Угоду про асоціацію на саміті у Вільнюсі

"Український президент вирішив, що він цього не хоче. Двері до Європи залишаються відчиненими. Ми повинні продовжувати працювати. Треба важкий шлях пройти", - заявила вона.

Канцлер також назвала парафування Угод про асоціацію з Грузією та Молдовою "значним прогресом".

"Коли ти бачиш, як на ці країни чинили тиск за допомогою обмежувальних торговельних заходів, я просто скажу, що це дуже сміливий крок. Звичайно, ми не досягли сьогодні того, чого ми хотіли досягти з Україною", - підкреслила вона.

Відповідаючи на питання про ситуацію з екс-прем'єром Юлією Тимошенко, канцлер констатувала, що її звільнення, на жаль, не в наших руках, зусилля не привели ні до якого успіху".

Як повідомлялося, урочиста церемонія підписання угод з країнами "Східного партнерства" на Вільнюському саміті завершилася без підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Президент Віктор Янукович не підписав навіть декларацію про наміри, як передбачалося раніше. !zn

Читайте також:

Янукович не підписав Угоду про асоціацію на саміті у Вільнюсі

Румунія не вважає успішним саміт Східного патнерства через Україну

Пленарне засідання саміту Східного партнерства. Янукович - крайній у другому ряду

Меркель: ЄС буде переконувати Росію не ставити Україну перед вибором