UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мережко розповів, як Україна може спробувати притягнути Монголію до відповідальності через неарешт Путіна. Але нічого радикального не буде

Країна повинна відповісти, навіть якщо цей візит був спланованою провокацією з боку Росії. 

Депутат ВРУ та голова комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко вважає, що Монголія, не арештувавши російського диктатора Владіміра Путіна під час його візиту в країну, може зіштовхнутися з наслідками, але недостатньо радикальними та серйозними. Захід, на його думку, буде враховувати її вразливість. 

"Геополітично вона є між Росією та Китаєм, тому це дуже складна ситуація для Монголії", — сказав він під час ефіру на "Радіо Свобода".

Мережко вважає цей візит російського президента дуже добре спланованою провокацією, мета якої — показати світу, що він не боїться ордеру від МКС. 

"Якщо не вдається (переконали Монголію, що вона порушила Римський статут — ред.), то, якщо не помиляюсь, упродовж трьох місяців можна звернутися до асамблеї держав-членів. Наприкінці цього року відбудеться така асамблея, і Україна зможе порушувати це питання на такому майданчику, — зауважив Мережко. — Там передбачений механізм юридичний, тобто, можливо, якщо не спрацьовують ці механізми, звернутися до міжнародного суду".

Спікер звернув увагу й на те, що Путіна в Монголію запросив президент Ухнаагійн Хурелсух. Можливо, це й була провокація з боку РФ, та Мережко наголошує, що країна все одно повинна відповісти за це. 

Читайте також: Приголомшливо, безпрецедентно та ... малоймовірно: чи арештують Путіна у Монголії? — Sky News

Нагадаємо, речник МЗС України Георгій Тихий розкритикував Монголію через те, що вона не виконала ордер Гааги та не арештувала диктатора Владіміра Путіна. Він наголосив, що так країна розділила відповідальність за воєнні злочини російського президента. 

Що означає відмова країни-члена МКС видавати підозрюваного? Що загрожує державі, яка ігнорує зобов’язання за Римським статутом? Про це читайте в статті Гюндуза Мамедова на ZN.UA "Візит Путіна до Монголії: в чому проблема".