UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мелоні відвідає Китай та зустрінеться з Сі Цзіньпіном: що на порядку денному візиту

Італія спробує стабілізувати відносини з Пекіном на тлі виборів у США.

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні вирушить до Китаю, вперше після виходу її країни з інвестиційної ініціативи Пекіна “Один пояс, один шлях”. Італійська лідерка прагне стабілізувати відносини з Китаєм напередодні виборів у США, повідомляє Bloomberg.

Очікується, що Мелоні зустрінеться з китайським лідером Сі Цзіньпіном і прем'єром Державної ради Лі Цянем. Її візит відбувається в той час, коли Європа готується до зміни президента в США, що може підірвати дипломатичні й торговельні зв'язки Вашингтона з ЄС.

Читайте також: Британія закликала Пекін не допускати підтримки армії РФ з боку китайських компаній

Італійський прем'єр розглядає Сі як людину, яка може стати важливим гравцем на тлі війни РФ проти України, якщо Вашингтон відмовиться від підтримки Києва, як уже погрожував кандидат у президенти Штатів від республіканців Дональд Трамп.

З моменту приходу до влади в 2022 році Мелоні намагається позиціонувати себе як дипломата, здатного підтримувати діалог із лідерами різних ідеологічних течій, від угорського прем'єра Віктора Орбана до канцлера Німеччини Олафа Шольца. Її амбіції розширилися до того, щоб включити до цієї групи й Сі.

Мелоні, однак, доведеться збалансувати цю мету з більш жорсткою позицією ЄС щодо торгівлі з Пекіном, а також із напруженістю через підтримку Китаєм військової машини Росії.

Очікується, що прем'єр Італії під час переговорів з китайським керівництвом порушить питання вторгнення Москви в Україну та війни в Секторі Гази.

“Ми всі знаємо, що між ЄС, НАТО та Китаєм існують розбіжності з багатьох питань. Але в моменти високої геополітичної напруженості, як зараз, краще мати більше діалогу, ніж менше”, - сказав член італійського парламенту від партії Мелоні Джанджакомо Каловіні.

ЄС установив жорсткішу позицію щодо Пекіна, на тлі закликів президента США Джо Байдена виступити проти надлишкових виробничих потужностей Китаю й відрізати Пекін від доступу до високотехнологічних чіпів. Зараз, коли Дональд Трамп часто лідирує у виборчих опитуваннях у США, ЄС доведеться вирішити, як збалансувати свою позицію між двома найбільшими економіками світу.

Трамп погрожує запровадити мита в 60% на всі китайські товари, якщо повернеться до Білого дому, також він планує низку потенційних дій проти ЄС, які можуть включати широкі мінімальні тарифи в 10%. Це дає китайським лідерам можливість зробити Європу “буфером” між Пекіном і Вашингтоном, оскільки ЄС намагається уникнути ескалації торговельної напруженості на двох фронтах.

“Європа побоюється, що Трамп 2.0 означатиме для ЄС ще більшу втрату своєї конкурентної переваги й робочих місць, оскільки Трамп зосередиться на переманюванні бізнесу в США”, - каже китайський професор Ван Івей.

Поїздка Мелоні відбувається також після того, як минулого року Італія “серйозно образила” Пекін виходом з ініціативи “Один пояс, один шлях”.  Візит італійської лідерки до Китаю демонструє, що рішення про вихід з проекту було зумовлене тиском з боку США, вважає китайський аналітик Чжао Цзюньцзе.

За його словами, поїздка Мелоні може продемонструвати іншим європейським країнам, що переваги посилення співпраці з Китаєм сильніші. 

Електромобілі також, ймовірно, будуть на порядку денному візиту Мелоні після того, як ЄС прийняв рішення про запровадження тимчасових тарифів на такі транспортні засоби китайського виробництва. Згідно з результатами розслідування ЄС, Пекін субсидує свою галузь електромобілів до такого рівня, що це завдає економічної шкоди європейським автовиробникам.

Китай погрожує вжити заходів у відповідь, якщо ЄС продовжить запроваджувати тарифи, попереджаючи, що ці кроки можуть торкнутися сільськогосподарських товарів, авіаційного сектору й автомобілів із великими двигунами. 

Читайте також: Китайські банки відмовляються приймати юані, які використовувалися в операціях з російськими компаніями – яка причина

Раніше повідомлялося, що головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ван І, обговоривши відносини між ЄС та Пекіном.

Боррель заявив, що сторони повинні визнати свої взаємні занепокоєння. Йдеться насамперед про підтримку Китаєм агресивної російської війни проти України, що негативно впливає на відносини між Євросоюзом і Пекіном.