UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мексика відхилила заклики України заарештувати Путіна, якщо той прибуде з візитом

Мексика є членом Міжнародного кримінального суду, тому має затримати Путіна, ордер на арешт якого було видано ще в 2023 році.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор відхилив прохання України заарештувати російського диктатора Владіміра Путіна, якщо глава Кремля відвідає інавгурацію новообраного лідера країни Клаудії Шейнбаум, повідомляє Reuters.

Читайте також: Україна пропонує країнам Латинської Америки та Карибів обмін високими технологіями: оборона, агросектор, цифровізація

"Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить”, - заявив Обрадор у четвер, 8 серпня, на пресконференції.

Україна закликала Мексику заарештувати Путіна, якщо той буде на церемонії інавгурації Шейнбаум 1 жовтня. Посольство України в Мексиці нагадало про те, що Путін є воєнним злочинцем, а Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт російського диктатора. Мексика, як відомо, є членом Міжнародного кримінального суду.

В ЄС також закликали мексиканський уряд заарештувати кремлівського диктатора. За словами речника Єврокомісії Петера Стано, членство Мексики в МКС означає, що країна юридично зобов'язана заарештувати Путіна, якщо він прийме запрошення відвідати церемонію інавгурації в Мехіко.

Команда Шейнбаум запросила главу Кремля на інавгурацію, зазначивши, що надіслала "дипломатичне повідомлення" всім країнам, з якими Мексика підтримує дипломатичні відносини. У червні Путін привітав Шейнбаум, союзницю Обрадора, з перемогою на виборах. Тоді він назвав Мексику "історично дружнім партнером Росії в Латинській Америці".

Раніше у Bloomberg пояснювали, що позиція Латинської Америки щодо України "застрягла в минулому". Для деяких лідерів країн регіону давні образи на США та ідеологічні фіксації здебільшого переважають над фактами. 

Читайте також: Путін може зробити ще одну стратегічну помилку, підтримавши Іран у війні з Ізраїлем — The Telegraph

Минулого року МКС видав ордер на арешт Путіна, звинувативши його у воєнних злочинах за незаконну депортацію дітей з України до РФ після повномасштабного вторгнення в 2022 році. Росія не є членом МКС. 

Ордер на арешт Путіна мав би закріпити дипломатичну ізоляцію РФ і позбавити російського диктатора можливості вільно пересуватися світом, адже 123 держави-члени МКС за Римським статутом мають заарештувати злочинця й передати його міжнародному правосуддю. Але що буде, якщо якісь держави порушать свої зобов’язання — розбирався Ерік Кучеренко в статті "Удар по Кремлю: що загрожує тим країнам, які відмовляться заарештувати Путіна".