UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меджліс закликав депутатів внести зміни до Конституції щодо кримськотатарської автономії

Рефат Чубаров опублікував сьогодні звернення до депутатів нового скликання.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров опублікував на своїй сторінці в Facebook звернення до новообраних депутатів із закликом внести зміни у розділ Х Конституції "Автономна Республіка Крим".

"Особливо звертаємо вашу увагу на необхідність завершення роботи щодо внесення змін до розділу Х Конституції України "Автономна Республіка Крим". Як вам відомо, в рамках діяльності Конституційної комісії України спеціально створеної нею Робочою групою на чолі з доктором юридичних наук, професором Буткевичем В.Г. і за активної участі Меджлісу кримськотатарського народу розроблений законопроект "Про внесення змін до Розділу Х Конституції України (щодо АРК)", який передбачає удосконалення існуючого статусу АРК як невід'ємної складової України і вказує на те, що джерелом особливого статусу Кримської автономії є право кримськотатарського народу на самовизначення як корінного народу в Україні", - сказано в зверненні.

За словами Чубарова, також підготовлені два законопроекти - "Про статус кримськотатарського народу" і "Про корінні народи в Україні". У зверненні підкреслюється, що зі схваленням зазначених законопроектів Україна зробить кардинальний крок на шляху до ліквідації наслідків геноциду, вчиненого радянською владою щодо кримських татар і відновленню їхніх прав як корінного народу України.

Раніше лідер кримських татар Мустафа Джемілєв повідомив про те, що президент України Володимир Зеленський планує внести в Раду законопроект про створення кримськотатарської автономії.

Власкор DT.UA в Автономній Республіці Крим Валентина Самар писала про те, що ніяких правових обмежень, які не дозволяли б сьогодні вносити зміни до Конституції України щодо політичного статусу Криму, немає. Детальніше читайте в матеріалі "Конституційні пагони корінного народу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".