UA / RU
Підтримати ZN.ua

Малюська поскаржився на «зарплати у конвертах» в медіа – міністру нагадали про «пряники» на держслужбі

Міністр запропонував власникам медіа пройти поліграф. Вочевидь, до депутатів, заступника та брата голови ОПУ Андрія Єрмака він запитань не має.

Міністр юстиції Денис Малюська та голова наглядової ради Ялтинської європейської стратегії (YES) Олена Пінчук посперечалися щодо методів оплати праці у бізнесі та на держслужбі. Дискусія між Малюською та Пінчук спалахнула під час другого дня форуму YES Brainstorming 11 вересня.

Малюська запропонував усім власникам медіа пройти поліграф та відповісти на запитання про те, чи виплачують вони своїм співробітникам «зарплати в конвертах».

«Я б запропонував провести спільну зустріч усіх медіа-компаній України зі мною і зі спеціальним обладнанням, яке б перевірило, чи говоримо ми правду чи ні», - сказав міністр.

За його словами, медіабізнес міг би бути добрим і прибутковим бізнесом в Україні. Своєю чергою Олена Пінчук запитала Малюську, чому він не вважає медіа бізнесом.

«Що я бачу - це тіньові зарплати, які сплачуються в конвертах великим медіазіркам і дуже мало зарплат, задекларованих і записаних державною податковою інспекцією», - пояснив він.

Голова наглядової ради YES не залишилася у боргу та відповіла міністрові: «У нас нема зарплат в конвертах, на відміну державних органів».

Зазначимо, з приходом до влади ЗеКоманда фактично легалізувала тіньові виплати народним депутатам, пояснивши це тим, що «зарплата у конверті» – чи не єдиний спосіб змусити депутата працювати чесно та втримати монобільшість «Слуги народу» у парламенті від «купівлі олігархами» (програма 5/10/15).

Примітно, що пройти поліграф Малюська запропонував не депутатам, включно з представниками партії влади, які регулярно потрапляють в корупційні скандали, і не співробітникам Офісу президента України, хоча проти заступника голови ОПУ Олега Татарова розслідувалася справа про корупцію (яку злили зусиллями ЗеКоманди).

«Шкода, що закінчується дискусія, бо ще хвилин 30 і усі в очі скажуть один одному усе», - підбила підсумки дискусії журналістка Христина Бердинських.

Читайте також: Більшість українців не проти працювати офіційно, але отримувати зарплатню "в конвертах" — опитування

За різними підрахунками, українці отримують в «конвертах» від 60 до 230 млрд грн щорічно. За інформацією міністра економіки Олексія Любченка, тіньові зарплати становлять близько 500 млрд грн на рік, а офіційно не отримують жодних доходів орієнтовно 10 мільйонів українців. Як вивести з «тіні» сотні мільярдів гривень зарплат, читайте в статті Андрія Реуна «Зарплати в «конвертах»» у ZN.UA.