UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон та Зеленський підтримали якнайшвидше скликання ТКГ

Президент України провів телефонну розмову з главою Франції.

 Президент України Володимир Зеленський провів розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном. Сторони підтримали якнайшвидше скликання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі .

"У продовження вчорашньої розмови поінформував Еммануеля Макрона про поточну безпекову ситуацію та нові провокаційні обстріли. Виступаємо за активізацію мирного процесу. Підтримуємо невідкладне скликання ТКГ і негайне введення режиму тиші", – зазначив  Зеленський у Twitter. 

Українська сторона на переговорах ТКГ заявила, що Росія знову не з'явилася на позачергове засідання, яке мало відбутися 19 лютого за ініціативою координатора ОБСЄ.

Читайте також: Україна в ТКГ ініціює позачергове засідання через чисельні обстріли на Донбасі з боку бойовиків

Президент США Джо Байден заявив, що він впевнений в тому, що РФ нападе на Україну (щодо Києва у Москви, за даними США, теж є плани) вже найближчими днями. Проте він не відкидає дипломатичний шанс врегулювання ситуації. Згодом в ОП заявили, що наразі"не постає питання, чи не погоджуватися з заявами"американського лідера. 

У Центрі оборонних стратегій проаналізувати ситуацію на Донбасі та порівняли ресурси російських бойовиків й ЗСУ. Експерти зазначили, що реалізація РФ сценарію "повномасштабного вторгнення" є малоймовірною. Але не варто відкидати застосування провокацій.

Про нову колективну угоду і «пекельні» санкції читайте в статті Дмитра Наталухи ""Будапешт-2": 10 кроків, які зупинять Путіна" для читачів ZN.UA.