UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон може відвідати Україну до кінця першого півріччя - посол

Останній візит французького президента в Україну відбувся 23 роки тому.

Візит президента Франції Еммануеля Макрона в Україну може відбутися до кінця першого півріччя, повідомив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, останній візит Макрона був в Брюссель. Через пандемію дати візиту поки немає, проте, за прогнозами, він може відбутися до кінця першого півріччя.

Посол наголосив на важливості майбутнього візиту президента Франції, оскільки останнім президентом Франції, який офіційно відвідав Україну, був Жак Ширак в 1998 році.

"Принцип візиту узгоджений, тому що, як я вже сказав, між двома президентами дуже хороші відносини, і президент Макрон дуже хоче приїхати. Президент Зеленський неодноразово підтверджував запрошення. Між нашими країнами не вистачає візитів на вищому рівні. Останнім президентом Франції, який офіційно відвідав Україну, був Жак Ширак в 1998 році. Це було дуже давно. Отже, в цьому є необхідність. І для цього візиту на такому високому рівні є багато матеріалу", - підкреслив він.

Посол зазначив, що в центрі візиту будуть двосторонні програми, а також політичний вимір.

"Щодо змісту, тут буде на що звернути увагу. Є дуже важливі двосторонні програми: вертольоти, патрульні катери, локомотиви, водоочистная станція в Маріуполі. У нас є ще кілька проектів в Луганській області. Це просто для економіки. Культурна, наукова, університетська і лінгвістична частина теж велика. Можу вам сказати, що якщо приїде президент Макрон, він буде перевантажений проектами і програмами. Політичний вимір, очевидно, також буде в центрі президентського візиту", - розповів де Понсен.

Читайте також: Голова МЗС Угорщини прибуде в Україну з візитом

Раніше посол України у Франції Вадим Омельченко повідомив про те, що готується візит Еммануеля Макрона в Україну.

У червні 2019 року президент України Володимир Зеленський здійснив офіційний візит до Франції. Еммануель Макрон приймав його в Єлисейському палаці.

Детальніше про пріоритети України у зовнішній політиці в 2021 році читайте в статті Ігоря Жовкви "Завдання з трьома «відомими»".