UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон має намір домовитися з Байденом про преференції для європейських компаній

Однак президент Франції їде до Вашингтона для демонстрації дружби, а не для з'ясування стосунків.

Наступного тижня, 1 грудня, президент США Джо Байден прийме президента Франції Еммануеля Макрона, який приїде до Вашингтона з державним візитом.

У центрі обговорення в ході візиту, як очікується, буде франко-американська дружба, а не гостра економічна конкуренція між двома берегами Атлантики, повідомляє "Голос Америки".

А вона нікуди не поділася. Зокрема, закон США про субсидування американських компаній може завдати серйозного удару по промисловості Європи.

Читайте також: Politico: В ЄС почали звинувачувати США в тому, що вони заробляють на війні в Україні

Крім того, трохи більше року тому Вашингтон, Лондон та Канберра торпедували великий контракт на постачання Австралії французьких підводних човнів. Це ускладнило франко-американські відносини.

Тепер, як очікується, дві країни продемонструють єдність у протистоянні загальним загрозам, які походять від Росії та Китаю. Проте проблемою на переговорах в Овальному кабінеті може стати американський Закон про скорочення інфляції.

Європейці вважають, що пакет масштабних субсидій для американських виробників може завдати смертельного удару по їхній промисловості, яка і так страждає від високих цін на енергоносії, викликаних російським вторгненням в Україну.

Мабуть, Макрон спробує переконати США, що не в їхніх інтересах послаблювати європейські компанії в той час, коли західні союзники стикаються з гострою економічною конкуренцією з боку Китаю, який, на їхню думку, використовує свою економічну міць як важіль тиску.

«Подача буде такою: очевидно, виклик з боку Китаю існує, і ми можемо допомогти позбавити інших членів ЄС від наївності у цьому питанні, але ви не можете просити нас допомогти у китайському питанні, а самі використати Закон про скорочення інфляції проти нас», – заявив Reuters французький дипломат за умов анонімності.

Французький лідер спробує домовитися про преференції для європейських компаній за прикладом Мексики та Канади, які вже отримали, повідомив радник французького президента.

Німецькі автовиробники, для яких США є великим експортним ринком, є одними з найбільших жертв закону, що субсидує електромобілі американського виробництва, сказав радник.

Французькі автовиробники не експортують свою продукцію до США, але Франція є великим постачальником автомобільних деталей, і це може постраждати.

Енергетика також займе важливе місце на переговорах у Білому домі, Франція сподівається розширити виробництво ядерної енергії. Макрон хоче, щоб Франція будувала більше ядерних реакторів, але намагається впоратися з проблемою корозії на своїх старіючих станціях.

Французька енергогенеруюча компанія EDF залучила сотні фахівців, включаючи зварювальників, у американського виробника ядерних реакторів Westinghouse, щоб допомогти усунути проблеми на французьких АЕС та уникнути відключень електроенергії в Європі цієї зими.

Під час візиту Макрон відвідає Луїзіану, щоб віддати шану французькій спадщині штату, а також обговорити питання енергетики, повідомив радник французького президента.

Французькому нафтовому гіганту TotalEnergies належить великий термінал зрідженого природного газу в штаті на березі Мексиканської затоки, і Макрон, як очікується, на зустрічі з Байденом порушить питання щодо високої ціни газу зі США.