UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже рік тому французький міністр Бон зробив песимістичний прогноз щодо вступу України в ЄС. Тепер він переконує, що це був "сигнал"

Він, за словами самого Бона, повинен був свідчити, що цей процес не відбудеться швидко.

У травні 2022 року міністр транспорту Франці Клеман Бон заявив, що Україна вступить в ЄС не раніше, ніж через 15-20 років. У той час політик опікувався європейськими справами в уряді, а наша країна ще не мала статусу кандидата на вступ. Та лише зараз, під час інтерв'ю виданню "Європейська правда", Бон пояснив свої слова, мовляв, "це був сигнал". 

"Я тоді сказав про 15-20 років для того, щоби дати сигнал: давайте не будемо уявляти, що це можна зробити за одну ніч, – пояснив свої слова Бон, нагадавши, що тоді залишався місяць до оголошення рішення про те, чи станемо ми кандидатами на вступ. - Будуть і подальші крок. Не треба думати, що р-р-раз – все закінчиться. Не буде такого, що держави-кандидати – а Україна не одна тоді отримала цей статус – вже наступного дня, або наступного тижня, або місяця стануть членами нашої родини". 

Бон впевнений, що в ЄС намірені, аби Україна вступила в ЄС так швидко, як це тільки можливо, зважаючи на війну і потребу відновлення. 

"І хоча наступного року зміниться влада у ЄС, буде новий Європарламент, нова Єврокомісія – але я повністю впевнений, і можу гарантувати на 100 відсотків, що зобов’язання ЄС перед Україною збережуться. І далі все залежатиме від вашої швидкості та обставин", – додав міністр.

Читайте також: Франція поставить до України понад 20 тисяч тонн рейок – міністр транспорту Франції Клеман Бон

Нагадаємо, у січні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна може стати членом ЄС вже протягом двох років. За його підрахунками, вже у 2023-му повинна стартувати попередня стадія перемовин. З цими прогнозами погоджується і президент Володимир Зеленський. 

Та, схоже, що в Європі не поділяють таких амбітних планів Києва. "Магічне мислення" - так аналітики The Economist називають заяву прем'єр-міністра Шмигаля. Але те, що наша країна так швидко отримає статус кандидата, теж мало хто очікував.

Про те, як експерти оцінюють виконання семи рекомендацій Єврокомісії для вступу нашої держави в ЄС, читайте в статті Маріанни Фахурдінової "Поступ, але не у всіх сферах: як Україна впроваджує єврореформи". 

Про те, чи готові у Києві звітувати про виконання цих рекомендацій, читайте в інтерв'ю редакторки ZN.UA Тетяни Силіної з віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною.