UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 70 кандидатів, за яких ніхто не проголосував, стали депутатами місцевих рад - ЧЕСНО

Майже кожен другий з «нульових» депутатів балотувався від проросійської «Опозиційною платформи - За життя».

Депутатами місцевих рад різних рівнів було обрано 67 кандидатів, які не отримали жодного голосу в своїх округах. Такі дані, станом на 8 грудня, наводить «ЧЕСНО».

Кандидатам, за яких ніхто не проголосував, допомогло те, що вони балотувалися від прохідних партій і були включені до прохідної частини партійних списків. «Нульові» депутати є в новообраних міських та районних радах. В обласних і районних у містах радах таких депутатів немає.

Рекордсменами за кількістю «нульових» депутатів стали Донецька та Луганська області, а також проросійська партія «Опозиційна платформа - За життя»: 31 з 67 «нульовиків» були обрані від цієї політичної сили.

«Нульові» депутати є у багатьох партій: «Нашого краю» (11), «Слуги народу» (5), «За майбутнє» (4), «Партії захисників Вітчизни» (3), «Опозиційного блоку» (3). «Українська стратегія Гройсмана», «Свобода», «Пропозиція», «Партія твого міста», «Партія місцевого самоврядування», «Європейська Солідарність», «Довіряй ділам», «Блок Вадима Бойченко», «Батьківщина» і «Аграрна партія України» провели до місцевих рад по одному «нульовику».

Рекорд також поставила Сєвєродонецька міська рада, 20 з 54 новообраних депутатів якої не отримали жодного голосу виборців. «ОПЗЖ» в цьому місті отримала 44% і завела в раду 24 депутата, за 13 з яких в округах ніхто не голосував.

Читайте також: ЦВК офіційно оголосила Павлова з «ОПЗЖ» переможцем виборів мера Кривого Рогу

25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Громадяни обирали депутатів обласних, районних, міських, сільських і селищних рад, а також міських, селищних і сільських голів у всіх 24 областях України.

За даними ЦВК, явка на виборах склала 37%, це в півтора рази менше, ніж на місцевих виборах 2015 року.

Детальніше про те, хто, як і для чого бере владу в обласних центрах України 25 жовтня, читайте в передвиборному проекті ZN.UA "Країна по поличках"(українською та російською мовами).