UA / RU
Підтримати ZN.ua

Львівська облрада повторно визнала мовний закон недійсним

Львівська облрада вкотре визнала недіючим на території області скандальний мовний закон. Закон був винесений на повторний розгляд, оскільки відповідне рішення на минулому засіданні було прийнято з порушеннями.

Львівська обласна рада повторно ухвалила рішення про визнання недійсним на території Львівської області закону про основи мовної політики. «За» проголосували 80 депутатів.

«Це політичне рішення є демонстрацією акту нашої національної та людської гідності», - сказала представник ВО «Свобода» Ірина Фаріон.

За її словами, це питання було винесено на повторний розгляд, оскільки відповідне рішення, за яке голосувала облрада на одному з попередніх засідань, було прийнято з порушеннями.

Вона підкреслила, що даний «закон порушує Конституцію, інші закони України, до нього є зауваження Венеціанської комісії, негативна оцінка підрозділів НАНУ».

У той же час заступник прокурора області Андрій Палюх зазначив, що ухвалення такого рішення - не в межах повноважень облради.

Він нагадав, що на попереднє таке рішення облради прокуратура винесла протест, однак оскільки Львівська облрада не розглянула його у термін, прокуратура звернулася до суду.

У свою чергу голова облради Олег Панькевич поставив це питання на голосування, зазначивши, що «прокуратура може вважати це актом пам'яті жертв Голодомору з боку депутатів.

3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова. 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їхня чисельність перевищує 10%.

Відзначимо також, що у вересні в Конституційний суд України надійшло звернення Львівської міськради щодо офіційного тлумачення перехідних положень закону «Про основи державної мовної політики». !zn

Читайте також:

Депутати провалили закон про навчання дошкільнят мовами національних меншин

Україна не зверталася до Венеціанської комісії за оцінкою прийнятого мовного закону

Мовне питання може бути використане як відволікаючий маневр у ході конституційної реформи

Мінфін виділить на розвиток української мови в 2013 році 168 млн