UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко виключає євроінтеграцію України

Лукашенко визнає, що вектор руху України - це "вибір українського народу". Але і тут є одне велике "але", зазначає він: українці при цьому не повинні створювати проблем сусідам свої вибором.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко виключає євроінтеграцію України. Про це він заявив на зустрічі з секретарем Ради Безпеки РФ Миколою Патрушевим в понеділок, 12 травня.

Зокрема Лукашенко думає, що євроінтеграційні прагнення народу України - це всього лише випадкове і тимчасове "потемніння в мізках у політиків", і що Україна ніколи "не буде" в Євросоюзі - "її там ніхто не чекає". А що стосується Заходу, то йому Лукашенко радить "не використовувати Україну як чинник тиску на Росію".

"Не буде Україна на Заході. Її там ніхто й не чекає. Народ там (в Україні - ред.) однозначно налаштований на співпрацю. Ну, потемніння в мізках у політиків, це буває, ви це прекрасно знаєте. Тому аспект, пов'язаний з Україною, для нас і для Росії небезпечний тільки тим, щоб не створювали нам проблеми", - сказав білоруський лідер.

Читайте: Більшість українців підтримують вступ до ЄС

"І Заходу не варто використовувати Україну як чинник тиску на Росію, перш за все. Та й не тільки на Росію, тому що погіршення ситуації, у тому числі в економіці, впливає на весь пострадянський простір", - заявив президент Білорусі.

У той же час Лукашенко каже, що вектор руху України - це "вибір українського народу". Але і тут є одне велике "але", зазначає Лукашенко: українці при цьому не повинні створювати проблем сусіднім державам свої вибором (тобто Росії та Білорусі у першу чергу - ред.)

"Нехай вони влаштовують своє життя так, як вважають за потрібне, але щоб не створювали проблем своїм сусідам. Це головне", - сказав президент, повідомляє БЕЛТА.

Зокрема, як заявив Лукашенко, Росія і Білорусь побоюються вступу України до НАТО: "Головне, щоб Україна залишилася Україною, не стала базою Північноатлантичного альянсу біля наших кордонів. Ми це не приховуємо. Це важливо і для Росії, і для Білорусі..."

"Звичайно, хотілося б, щоб цей близький нам слов'янський народ залишився з нами. Ми хочемо з ним торгувати, ми хочемо з ним жити; культури, мови - все схоже. Жили нормально - ми хочемо й далі так жити", - сказав білоруський президент.

Лукашенко висловив думку, що з часом в Україні все стабілізується. "Вже зараз в Україні відбувається протверезіння", - зазначив він. !zn

Читайте також:

Лукашенко пообіцяв підставити плече Путіну

Янукович вимагає припинити терор проти власного народу: нова "заява" з Ростова-на-Дону