UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко пригрозив Україні і Євросоюзу відповідальністю за "розпалювання заворушень"

Він вважає, що Україна такраїни ЄС розпалюють заворушення в Білорусі.

Алєксандр Лукашенко доручив підконтрольному йому Міністерству закордонних справ Білорусі повідомити лідерам України та Європейського Союзу про ситуацію в країні, яку білоруські дипломати повинні "донести" до Києва та інших європейських столиць.

Напередодні Міністерство закордонних справ України викликало посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для того, щоб оцінити перспективу українсько-білоруських відносин. У МЗС зазначили, що виклик посла на консультації до столиці держави - це одна з форм політичного реагування, яку застосовують для демонстрації невдоволення політикою або недружніми діями іноземної держави, в якому цей посол акредитований.

У середу Лукашенко сказав, що лідерів України, Німеччини, Франції, Польщі та Литви має бути попереджено про відповідальність за нібито розпалювання безладів в Білорусі.

16 серпня на провладному мітингу, на який в Мінськ звезли бюджетників, Олександр Лукашенко звинуватив Україну, Литву, Латвію і Польщу в тому, що вони «наказують» Білорусі провести нові вибори. «Литва, Латвія, Польща і, на жаль братська Україна і її керівництво наказують провести нам нові вибори. Якщо ми їх послухаємо, нам кінець. Ми загинемо як нація», - заявив він.

"Їм просто потрібно розповідати, що відбувається в Білорусі. Щоб цю інформацію отримали й Меркель, і Макрон, і Дуда, і Науседа, і інші, і Зеленський. Щоб вони знали, що відбувається в Білорусі, офіційну точку зору. І попередити їх про відповідальності за розпалювання заворушень. фінансування заворушень - це і є розпалювання. І ми бачимо сьогодні, що це фінансування триває", - заявив у середу Лукашенко, якого цитує підконтрольне йому державне агентство "БелТА".

За кілька днів до цього Білорусь видала РФ 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих в кінці липня. Тим самим білоруська влада проігнорувала запит України на їх екстрадицію. Українські правоохоронці встановили, що найманці з РФ воювали в Донбасі на боці бойовиків.