UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко звинуватив Йованович в суб'єктивному поділ на своїх і чужих під час роботи в Києві

Генпрокурор заявив, що поскаржився на посла Рудольфу Джуліані.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йванович, яка завершуэ свою роботу в Києві, не завжди була об'єктивною у своїх оцінках діяльності українських правоохоронних органів.

"На жаль, так сталося, що посол США, тепер уже колишній посол, не завжди доносила об'єктивну інформацію про ситуацію у нашій країні, зокрема, в правоохоронних органах. Мені здається, що пані посол була занадто суб'єктивна у своєму ставленні і поділі на своїх і чужих, фаворитів посольства, які завжди були праві, в тому числі Ситник, Лещенко, інші особи, та тих, які погані", - сказав Луценко на брифінгу у вівторок.

За словами генпрокурора, він передав дану інформацію особистого адвоката президента США Дональда Трампа Рудольфу Джуліані під час своїх зустрічей з ними, а також просив врахувати цю інформацію при оцінках ситуації в Україні.

Як заявив раніше аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд, особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані брав участь у кампанії, метою якої було відкликання посла в Україні Марі Йованович.

Як стверджують джерела, адвокат Трампа був серед осіб, які сприяли появі інтерв'ю генерального прокурора України Юрія Луценка в американському політичному виданні The Hill. У ньому Луценко заявив, що ГПУ розслідує умисність "зливу" НАБУ інформації про фінансові виплати Полу Манафорту "Партією регіонів". Витік цих даних у ЗМІ спричинив відставку Манафорта з посади голови штабу Дональда Трампа на виборах 2016 року.

У цьому ж інтерв'ю Юрій Луценко заявив, що посол США нібито передавала йому список осіб, яких просила не піддавати кримінальному переслідуванню. У Державному департаменті США заяву очільника ГПУ спростували, назвавши її "відвертою вигадкою". Згодом у Держдепі DT.UA підтвердили інформацію про те, що вже цього місяця посол Йованович завершує свою трирічну дипломатичну місію в Києві.