UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко вважає, що новому Генпрокурору буде складніше працювати, ніж йому

Новопризначеному Генпрокурору не буде легко, тому що неможливо приймати рішення політичним способом - є закон

Йдучи з посади, вже після оголошення своєї відставки, генеральний прокурор України Юрій Луценко відповів на питання в інтерв'ю Дмитру Гордону. Зокрема, він передрік своєму наступникові (яким, найімовірніше, буде Руслан Рябошапка, про нього і йшла мова), що новопризначеному Генпрокурору не буде легко, тому що неможливо приймати рішення політичним способом - є закон. І майже кожна справа - це протистояння бажанням зробити простіше, здавалося б, потрібніше, але - всупереч закону.

"Я знаю його, фактично, заочно", - відповів на запитання Луценка, підкресливши, що вони бачилися на різних зустрічах, і він вважає Рябошапку компетентним у питаннях антикорупційної діяльності. Але працювати йому буде складно, навіть складніше, ніж самому Луценку.

"Що стосується, яким він буде Генпрокурором, йому буде складніше. Підозрюю, що він не зможе говорити "ні" у багатьох випадках..." - додав Луценко.

Також Луценко висловив свої міркування про поправки в закон про прокуратуру.

"Перейменування в Офіс Генерального прокурора, офіс регіонального прокурора та окружні прокуратури - це значить реорганізація для того, щоб мати можливість зняти будь-кого. Це називається політична чистка", - зазначив Луценко.

Луценко також відповів на запитання, чи не боїться він притягнення до відповідальності та можливого кримінального переслідування, пожартувавши, що він вже має два тюремних терміни, і третього боятися немає сенсу. А серйозно зауважив, що не вчинив нічого беззаконного, за що може бути притягнутий до відповідальності як Генпрокурор.

Читайте також: Генпрокурор Луценко написав заяву про відставку

Нагадаємо, 20 травня, виступаючи в парламенті після прийняття присяги, президент України Володимир Зеленський закликав депутатів звільнити голову СБУ Василя Грицака, генпрокурора Юрія Луценка і міністра оборони Степана Полторака. Однак відставку глави Міноборони Зеленський не прийняв, а звільнити голів СБУ і ГПУ без згоди парламенту він не міг.

У день другого туру виборів Зеленський заявив, що має намір провести кадрові перестановки, а "Луценко - це стара команда".

Голова фракції БПП Юрій Луценко був призначений на посаду генпрокурора 12 травня 2016 року і, згідно із законодавством, мав очолювати ГПУ до травня 2021 року.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Лємєнова "Звільнення Луценка: ні любові, ні смутку, ні жалю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".