UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лавров назвав "наївними" тих, хто чекає від бойовиків "ДНР" миру

Глава МЗС РФ, не засудила обстріл Маріуполя, всупереч світовому засудження теракту продовжує виступати адвокатом бойовиків Донбасу.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров не радить Україні і світу очікувати від бойовиків Донбасу "заспокійливої риторики".

Згідно з його заявою у понеділок, 26 січня, було б наївно чекати від "ополченців", які позбавили життя близько 30 осіб і що поранили більше ста чоловік в Маріуполі, заспокійливої риторики.

"У цій ситуації очікувати якоїсь заспокійливою риторики з іншого боку було б наївно", - заявив Лавров, додавши, що бойовики "відповідають на наказ президента України обстрілювати їх міста, населені пункти з важких озброєнь", передає "Інтерфакс-Україна".

Читайте також: "Нічого, налагодиться все. Треба чекати". Начерки про нинішнє життя в Донецьку

Лавров невпевнено повторив ("наскільки я (Лавров - ред.) розумію і як вони (бойовики - ред.) оголосили") версію терористів щодо обстрілу позицій українських військових.

Примітно, що після обстрілу Маріуполя МЗС Росії зберігав мовчання більше доби, і в неділю видав заяву, в якій не тільки не засудив теракт з численними жертвами, але й цинічно підкреслив, що обстрілу " могло б і не статися. Аргументом Лаврова стало те, що обстріл Маріуполя став результатом відмови від "плану Путіна".

Читайте також: Сага про газовий бізнес

Світове співтовариство в особі ООН, ЄС, США, ОБСЄ і так далі рішуче засудила обстріл Маріуполя з "Граду" з позицій проросійських бойовиків. Неспростовні докази у вигляді інспекції ОБСЄ, що прямо вказали на обстріл з території бойовиків, перехоплення розмови, численні свідчення місцевих жителів прямо вказують на обстріл з позицій бойовиків.

Ключові російські ЗМІ ("ТАСС", "РІА Новини" і так далі) навмисно випустили зі звіту ОБСЄ фразу, в якій чітко зазначено, що з аналізу воронок обстрілу "Градами" вівся з підконтрольною бойовикам території. З оригіналом тексту можна ознайомитися з на офіційній сторінці ОБСЄ.

Більш того, в день теракту глава "ДНР" Олександр Захарченко публічно перед жителями Донецька оголосив про початок наступу на Маріуполь, що було миттєво розповсюджене російськими ЗМІ, а потім з легкістю відхрестився від нього.