UA / RU
Підтримати ZN.ua

Латвія підтвердила готовність проголосувати за членство України в ЄС

Президенти України і Латвії підписали Декларацію про європейську перспективу України.

Президенти України і Латвії Володимир Зеленський і Егіл Левітс підписали Декларацію про європейську перспективу України. Глави держав поставили підписи під документом після онлайн-переговорів w суботу, 8 травня, повідомили в Офісі президента.

У Декларації йдеться, що Україна претендує на членство в Європейському Союзі, і Латвія готова проголосувати за надання цього статусу після подачі відповідної заявки, коли Україна «буде готова до цього відповідального кроку».

Президент Латвії Егіл Левітс спілкувався із Зеленським по відеозв'язку
president.gov.ua

Президенти двох країн відзначили прогрес, досягнутий в реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, і підтримали необхідність його поновлення. Крім того, Україна і Латвія підтвердили прихильність стратегічному перегляду ініціативи «Східне партнерство».

Зеленський провів переговори з Левітсом під час візиту до Луганської області.

Читайте також: На саміті в Брюсселі планують обговорити питання отримання Україною ПДЧ в НАТО – Жовква

Це вже третя Декларація про європейську перспективу України. У березні було підписано аналогічний документ із Литвою, а 4 травня - з Польщею.

Під час зустрічі з Володимиром Зеленським у Варшаві Анджей Дуда повідомив, що учасники саміту НАТО, що відбудеться в червні в Брюсселі, обговорять «дорожню карту» для України.

Детальніше про результати візиту Зеленського до Варшави і його зустрічей із президентами Польщі, Литви, Естонії та Латвії - в матеріалі Олександра Шевченка «Розмова на різних рівнях» для читачів ZN.UA.