UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба розповів, коли можуть розпочатися перемовини про вступ України в ЄС: "Натяк міститься у рішенні Єврокомісії"

Точних дат наразі немає. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що перемовини про вступ України в ЄС розпочнуться не раніше початку 2024-го. Під час телемарафону він наголосив, що у сторін "є чітке розуміння часових рамок", тож вони чекають найкращої можливості. 

"Початок переговорів на початку наступного року у широкому розумінні. Я нічого не загадую, щоб це не перетворилося на якісь порожні обіцянки, - зазначив він. - Натяк міститься у самому рішенні Європейської комісії. Там написано, що до березня Європейська комісія представить ще один звіт про виконання Україною побажань".

Читайте також: Не варто ухвалювати закон 5655 у чинній редакції – звіт ЄК про готовність України до переговорів щодо вступу до ЄС

Нагадаємо, 8 листопада Єврокомісія рекомендувала ЄС розпочати переговори про вступ України. Після цього президент Володимир Зеленський підписав указ про підготовку до них. 

Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн наголосила, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї вимагав Євросоюз. Вона зауважила, що роботу над процесом перемовин "можуть розпочати негайно", але для його конструктивізації Києву потрібно закінчити ще кілька реформ. 

Детальніше про ситуацію читайте в інтерв’ю редакторки міжнародного відділу ZN.UA Тетяни Силіної "Від рішень по Україні залежить увесь процес розширення ЄС" з віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною та у її матеріалі "Чому українці хочуть до ЄС і що їх найбільше лякає?"