UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба про припинення авіасполучення з Білоруссю: "Перш за все, ми піклуємося про своїх громадян"

Глава МЗС також заявив, що Білорусі потрібно зупинитися у своєму свавіллі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про те, що Україна вирішила припинити авіасполучення з Білоруссю тому, що піклується про захист громадян, передає "Інтерфакс-Україна". Кулеба також пояснив, що на практиці означає таке рішення.

"Перш за все, в цій ситуації, ми піклуємося, безумовно, про захист наших громадян і про те, щоб влада Білорусі одумалася, зупинилася у своєму свавіллі та почала поважати права людини й міжнародні правила", - заявив міністр.

Кулеба додав, що таке рішення має привести до певного збільшення прибутку України. Глава МЗС пояснив, що тепер авіакомпанії Євросоюзу та інших країн, які раніше пролітали над Білоруссю і платили в її бюджет відповідні кошти, тепер будуть пролітати через Україну, і відповідно, будуть платити транзитні кошти Українській державі.

"Влада Білорусі перетнула чергову червону лінію у відношенні не тільки до своїх громадян, а й до громадян інших країн і до міжнародного права, зокрема, правилами, що регулюють безпеку цивільної авіації. Безумовно, такі дії не можуть залишатися без відповіді, тому що якщо зараз спустити це з рук, то завтра Олександр Лукашенко піде далі і зробить щось ще більш нахабне і більш жорстоке. Тому відповідь повинен бути дуже принциповим", - заявив глава МЗС.

За словами міністра, заборона на польоти над Білоруссю на практиці означає, що літаком не можна буде летіти, наприклад, з українського аеропорту на білоруське летовище. Також українські авіакомпанії не зможуть здійснювати транзит через повітряний простір Білорусі.

"Чому прийнято це рішення? Воно, на перший погляд може здатися політичним, і воно є таким, але воно також є безпечним. Тому що дії білоруської влади є непередбачуваними, і ми не можемо заздалегідь оцінити всі ризики перебування в авіаційний простір Білорусі. Тому ми повинні піклуватися про безпеку українських громадян, ми не знаємо, що там спецслужби білоруського КДБ собі придумали проти кого з наших співвітчизників, і ми повинні їх захищати", - підсумував Кулеба.

Нагадаємо, Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю 26 травня. Таке рішення стало реакцією на примусову посадку літака компанії Ryanair в Мінську.

Читайте також: Білорусь намагається переконати, що літаку Ryanair погрожував ХАМАС

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська здійснив термінову посадку літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе замінування повітряного судна, до аеропорту стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Згодом стало відомо, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати смертна кара.

Раніше про припинення авіаперельотів над Білоруссю повідомила латвійська компанія airBaltic. Аналогічний крок анонсувала польська авіакомпанія LOT.

Литва з 25 травня забороняє прибуття і відправлення з країни літаків, маршрут яких проходить через Білорусь. Українські авіакомпанії також перенаправляють свої рейси в обхід білоруського повітряного простору.

Докладніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича і що слід робити Україні, читайте в статті Володимира Кравченка "Зона, заборонена для польотів".