UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба про компенсації Україні за «Північний потік-2»: Розглянемо, але не обов'язково погодимося

Очільник МЗС нагадав, що російський газопровід становить небезпеку для України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про готовність України до переговорів про компенсації втрат надходжень до бюджету за транзит газу після запуску газопроводу «Північний потік-2». При цьому він підкреслив, що Київ не обов'язково погодитися на пропозиції, передає «Інтерфакс-Україна».

«Якщо нам запропонують переговори про компенсацію, то це розглянемо. Але ми не обов'язково погодимося на те, що нам запропонують», - сказав керівник МЗС в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, опублікованому 13 червня.

Міністр звернув увагу на те, що США останнім часом активізували зусилля для того, щоб забезпечити Україні компенсації в разі завершення будівництва російського газопроводу. Кулеба підкреслив, що Україна розцінює «Північний потік-2» як загрозу своїй національній безпеці.

«Тому ми говоримо, що газопровід має бути використаний як важіль, щоб спонукати Росію до конструктивної ролі в мирному процесі на Сході України», - резюмував дипломат.

Читайте також: Критик будівництва «Північного потоку-2» боротиметься за посаду канцлера Німеччини

Якщо «Північний потік-2» буде добудований і запущений, то українська ГТС може залишитися незавантаженою вже до 2025 року. Це означає не лише втрату Україною мільярдів від транзиту російського палива до Європи, а й потенційні збитки європейських трейдерів, у яких зменшиться варіативність для поставок газу.

«Вони його отримуватимуть лише там і на тих умовах, які вкаже «Газпром». І навіть якщо спочатку росіяни запропонують знижку, аби перебити «українську» оскомину, то надалі на всіх чекає бізнес і нічого особистого. Однак коли українську «альтернативну» трубу вже буде знищено, пізно буде шукати конкурентні способи боротьби з «газовою дубиною» Кремля», - пишуть Юрій Ніколов і Олена Поканевич у своїй статті для читачів ZN.UA. Як Україні протидіяти такому сценарію і яку роль може зіграти Антимонопольний комітет - в їхній статті «Як підсилити позиції України в ситуації з «Північним потоком-2».